new york, usa, manhattan

Šefovi američkih kompanija sve zabrinutiji za ekonomiju

Podijeli

Moguća recesija sve je aktuelnija tema među direktorima S&P 500 kompanija.

Uz izuzetak aprila 2020, čelnici kompanija ovog jula su raspravljali o usporavanju ekonomije više nego bilo kojeg drugog mjeseca u posljednjih pet godina. Kamatne stope bile su među pet najbrže rastućih tema poziva drugi mjesec zaredom, a česta tema bila je i inflacija.

U nastavku pročitajte šta su rekli direktori kompanija S&P 500:

Ekonomsko usporavanje (220 spominjanja, +1000 odsto)
Morgan Stanley, glavni izvršni direktor James P. Gorman: “Iako bismo mogli ući u neki oblik recesije… iskreno, u ovoj fazi nagađamo. Ali, mislim da je malo vjerovatno da će biti duboka i dramatična recesija, barem u SAD-u. Mislim da Azija malo zaostaje, zavisi od toga kako će se Covid proširiti i ponovno pojavljivati u nekim zemljama. A onda Evropa… trenutno se najteže bori zbog rata u Ukrajini, zbog pritiska na cijene gasa.”

JPMorgan Chase & Co, glavni izvršni direktor Jamie Dimon: “Potrošači su trenutno u izvrsnoj formi. Dakle, čak i ako uđemo u recesiju, oni u nju ulaze u puno boljem stanju nego što su bili.”

General Dynamics Corp., glavni finansijski direktor Jason W. Aiken: “Ne možemo predvidjeti kada će i kako izgledati bilo koja vrsta usporavanja. Na tržištu se mnogo govori o kamatama, inflaciji, tržištu dionica, potencijalu recesije i tako dalje. Ali, da budem potpuno iskren s vama, još nijesmo vidjeli nikakav uticaj toga u smislu naše knjige narudžbi.”

Baker Hughes Co., glavni izvršni direktor Lorenzo Simonelli: “Kad gledamo u drugu polovinu 2022. i 2023, tržišta nafte suočavaju se s neobičnim nizom okolnosti i izazova. S jedne strane, izgledi potražnje za sljedećih 12 do 18 mjeseci se pogoršavaju, budući da inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, a centralne banke agresivno podižu kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije. S druge strane, zbog godina nedovoljnog ulaganja na globalnom nivou i potencijalne potrebe za zamjenom ruskih barela, šira ograničenja snabdijevanja mogu realno da zadrže cijene roba na povišenim nivoima čak i u scenariju umjerenog smanjenja potražnje.”

Kamatne stope (515 spominjanja, +228 odsto)
D.R. Horton Inc., glavni operativni direktor Paul Romanowski: “U junu je naš tempo prodaje usporio, a stopa otkazivanja porasla je kada su kamatne stope na hipotekarne kredite značajno porasle. Stopa otkazivanja za treće tromjesečje bila je 24 odsto u poređenju sa 17 odsto u tromjesečju prethodne godine.”

Fortune Brands Home & Security, glavni izvršni direktor Nick Fink: “U skladu s ostatkom industrije, uočavamo znakove usporavanja potrošnje kao odgovor na inflaciju i više kamatne stope.”

Inflacija (1579 spominjanja, +109 odsto)
JPMorgan Chase & Co., glavni izvršni direktor Jamie Dimon: “Vidimo uticaj inflacije i veće nediskrecijske potrošnje u svim segmentima prihoda. Naime, prosječni potrošač troši 35 odsto više iz godine u godinu na gas i približno 6 odsto više na račune i druge nediskrecijske kategorije. Istovremeno, tek treba da uočimo povlačenje u diskrecionoj potrošnji jer putovanja i restorani rastu za snažnih 34 odsto na godišnjem nivou.”

Verizon Communications Inc., glavni izvršni direktor Hans Vestberg: “Inflaciono okruženje očito utiče na ponašanje potrošača, a vidjeli smo i pojačanu utakmicu za pažnju potrošača.”

General Motors Co., glavni finansijski direktor Paul Jacobson: “Ako pogledate inflaciju koju smo vidjeli u ovom tromjesečju, rekao bih da je otprilike 50 odsto uzrokovana robom, a druga polovina je otprilike podijeljena između logistike i drugih izazova u lancu snabdijevanja koje smo već vidjeli.”

Potrošnja (89 spominjanja, +53 odsto)
US Bancorp, glavni izvršni direktor Andrew Cecere: “Ono što vidimo je da su potrošači i dalje u vrlo dobrom položaju. Imaju puno zaliha, mi imamo 2,5 triliona dolara viška ušteđevine u odnosu na nivoe prije pandemije.”

Mondelez International Inc., glavni izvršni direktor Dirk Van de Put: “Evropski potrošači i dalje daju prioritet potrošnji u trgovini namirnicama. Manje troše na druge kategorije, ali ne i na namirnice. Kućni brendovi nijesu posebno u porastu; stvarno je malo dokaza da se to događa. Ono što vidimo jeste da se potrošači sve više prebacuju na diskontere.”

VF Corp, glavni izvršni direktor Steve Rendle: “Ne računajući Kinu, stanje potrošača generalno je dobro na našim tržištima, iako neću biti prva osoba koja ističe da je raspoloženje oslabilo, što je dovelo do promjene ponašanja među potrošačima koji su bili prisiljeni biti probirljiviji i oprezniji u kratkoročnoj potrošnji.”

Troškovi rada (533, +35 odsto)
CSX Corp, glavni izvršni direktor Jim M. Foote: “Naša sposobnost da zaposlimo i zadržimo nove radnike, što je ključno za poboljšanje naše usluge i rast poslovanja, ostaje izazov. Nijesmo sami u ovom problemu. Budući regruti imaju mnogo opcija za posao, a pandemija je imala dubok učinak na radne i životne preferencije zaposlenih. Naš proces zapošljavanja bio je stabilan, ali spor.”

Quest Diagnostics Inc., glavni izvršni direktor Elect Jim Davis: “Nijesmo imuni na trenutno inflatorno okruženje i nosimo se s rastućim troškovima goriva i rada. Poput mnogih kompanija, veća fluktuacija zaposlenih u nekim kategorijama poslova utiče na našu sposobnost da dodatno povećamo produktivnost.”

American Airlines Group Inc., glavni izvršni direktor Robert Isom: “Kako gledamo naprijed, mislim da će se kao industrija plate pilota povećati. I to je nešto što će industrija u cjelini morati progutati.”

Bloomberg Adria/Investitor, foto: Lukas Zischke on Unsplash