business, meeting, ceo, managers

FT: Evropske banke obnovile trgovinu ruskim obveznicama

Podijeli

Nekoliko velikih evropskih banaka odlučilo je da slijedi primjer Wall Streeta dopuštajući klijentima ponovno trgovanje ruskim državnim obveznicama, javio je Financial Times (FT), pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Švacarski UBS, britanski Barclays i njemačka Deutsche Bank ponovno dopuštaju klijentima prodaju ruskih obveznica koje posjeduju, nakon sličnih poteza američkih banaka JPMorgan, Bank of America, Jefferies i Citigroup, navodi se u tekstu.

Druge evropske banke, uključujući Credit Suisse i HSBC, zasad se suzdržavaju od ponovnog ulaska na rusko tržište duga zbog niskog praga tolerancije rizika, rekli su FT-u izvori upoznati s njihovim aktivnostima, prenio je SEEbiz.

Prema izvorima londonskog poslovnog dnevnika, odluke o ponovnom pokretanju trgovanja ruskim obveznicama nijesu motiviaane nastojanjem da se zaradi na ponovnom otvaranju ovog tržišta, već namjerom da se klijentima omogući smanjenje njihove izloženosti, a u skladu s pravila o sankcijama.

U julu je Ministarstvo finanaija SAD-a objavilo smjernice koje dopuštaju američkim bankama da olakšaju kliring i transakcije s ruskim hartijama od vrijednosti ako to pomaže američkim vlasnicima ruskih obveznica da ih se postupno oslobode.

Prije toga većina američkih i evropskih banaka prestalo je da radi s ruskim hartijama od vrijednosti nakon što su vlasti uvele zabranu transakcija s ruskom imovinom u sklopu ekonomskih sankcija protiv Moskve.