Kompanija Vorena Bafeta preuzima 50 odsto naftnog giganta

Podijeli

Kompanija Berkshire Hathaway, koja je u vlasništvu američkog investitora Vorena Bafeta, dobila je regulatorno odobrenje za kupovinu do 50 odsto naftnog giganta Occidental Petroleum.

Dionice Occidentala skočile su 10 odsto nakon ove informacije i zatvorile su se na 71,29 dolara, poguravši njihov dobitak u 2022. na više od 145 odsto, prenosi SEEbiz.

Berkshire je 11. jula podnio zahtjev Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku za kupovinu više običnih dionica naftne kompanije u transakcijama na sekundarnom tržištu. Konglomerat je tvrdio da maksimalni udio od 50 odsto ne bi naštetio konkurenciji niti umanjio regulatorna ovlašćenja.

Karlos Klej, vršilac dužnosti direktora odjeljenja za regulaciju električne energije, izdao je odobrenje u petak, rekavši da je dopuštenje “u skladu s javnim interesom”.

Konglomerat je ove godine već drastično povećao svoj udio u Occidentalu. Berkshire trenutno posjeduje 188,5 miliona dionica Occidentala, što je jednako poziciji od 20,2 odsto. Premašio je ključni prag na kojem bi Berkshire mogao zabilježiti dio zarade naftne kompanije svojom vlastitom, potencijalno dodajući milijarde dolara dobiti.

Berkshire takođe posjeduje 10 milijardi dolara povlašćenih dionica Occidentala i ima naloge za kupovinu još 83,9 miliona običnih dionica za pet milijardi dolara (59,62 dolara svaka).

Nalozi su dobijeni kao dio ugovora kompanije iz 2019. koji je pomogao finansiranje Occidentalove kupovine Anadarka. Ulog bi narastao na gotovo 27 odsto ako Berkshire izvrši te naloge.