crisis, downturn, stock exchange

Upozorenje istraživačke firme: Postoji 98% šanse za globalnu recesiju

Podijeli

U svjetskoj ekonomiji trepere svjetla upozorenja jer visoka inflacija, drastično povećanje stopa i rat u Ukrajini uzimaju svoj danak.

Trenutno postoji 98,1% šanse za globalnu recesiju, prema modelu vjerovatnoće koji vodi Ned Davis Research.

Jedini drugi put kada je model recesije bio ovako visok bio je tokom ozbiljnih ekonomskih padova, posljednji put 2020. i tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine.

“Ovo ukazuje da rizik od ozbiljne globalne recesije raste”, napisali su ekonomisti Ned Davis Research u izvještaju prošlog petka.

CNN prenosi da, kako centralne banke pojačavaju svoje napore da inflaciju drže pod kontrolom, ekonomisti i investitori postaju sve pesimističniji.

Sedam od 10 ekonomista anketiranih od Svjetskog ekonomskog foruma smatra da je globalna recesija barem donekle vjerovatna, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu. Ekonomisti su povukli svoje prognoze rasta i očekuju da će plate prilagođene inflaciji nastaviti da padaju do kraja ove i sljedeće godine.

S obzirom na porast cijena hrane i energije, postoji zabrinutost da bi visoki troškovi života mogli dovesti do nemira. Sedamdeset devet odsto ekonomista koje je anketirao Svjetski ekonomski forum očekuje da će porast cijena izazvati socijalne nemire u zemljama s niskim dohotkom, u poređenju sa očekivanjem od 20% u ekonomijama s visokim dohotkom.

Investitori su takođe sve zabrinutiji, jer je Dow Jones Industrial Average u ponedjeljak uplovio na “medvjeđe tržište”, prvi put od marta 2020.

„Naš centralni scenario je ‘teško slijetanje’ do kraja 2023“, rekao je milijarder i investitor Stenli Drukenmiler na CNBC Delivering Alpha Investor Summitu u srijedu.

“Biću zapanjen ako ne budemo imali recesiju 2023”, istakao je.

Znaci optimizma

Čak su i zvaničnici Federalnih rezervi priznali da postoji rastući rizik od pada. Ipak, jasno postoje svijetle tačke, posebno u Sjedinjenim Državama, najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Američko tržište rada ostaje snažno, sa stopom nezaposlenosti blizu najnižeg nivoa od 1969. Potrošači nastavljaju da troše novac, a korporativni profiti su stabilni.

Postoje i nade da će se najgora američka inflacija u posljednjih 40 godina ohladiti u narednim mjesecima kako ponuda bude sustizala potražnju.

Istraživači Neda Davisa rekli su da, iako rizici od recesije rastu, njihov model vjerovatnoće ekonomskog pada u SAD-u je “i dalje na najnižem nivou”.

“Nemamo uvjerljive dokaze da je SAD trenutno u recesiji”, napisali su istraživači u izvještaju.

Investitor