Damjanović i 11 bankara: Koliko ćemo se zadužiti do kraja godine?

Podijeli

U skladu sa opredjeljenjem Ministarstva finansija i Vlade da se nedostajuća sredstva za finansijsko zaokruživanje budžetske godine obezbijede na domaćem tržištu, emitovanjem državnih zapisa i kroz kreditne aranžmane, ministar finansija Aleksandar Damjanović intenzivirao je razgovore sa bankarskim sektorom, saopšteno je iz Ministarstva finansija u petak.

Tim povodom održan je, kako se navodi, konstruktivan sastanak sa rukovodiocima svih jedanaest finansijskih institucija prisutnih na crnogorskom tržištu.

“Tema dijaloga bilo je stanje u finansijskom sektoru, kao i mogućnosti potencijalnih aranžmana za obezbjeđivanje nedostajućih sredstva za nesmetano budžetsko funkcionisanje. Ministar je kazao da se Vlada zalaže za partnerski odnos sa bankama, izrazivši očekivanje da će i banke prepoznati potrebe države, čije zadovoljenje ne bi bilo na štetu privrede, već sa ciljem ostvarivanja fisklane održivosti i pune finansijske i ekonomske uravnoteženosti sistema, što će donijeti korist i državi i bankarskom sektoru ali i realnom sektoru.

Predstavnici bankarskog sektora pozdravili su inicijativu Ministarstva finansija za format otvorenih razgovora na teme od sistemskog značaja, izražavajući spremnost da, u okviru sopstvenih mogućnosti učestvuju u potencijalnim aranžmanima.

“Ministar je zahvalio na odzivu i interesovanju koje su pokazale sve prisutne banke u Crnoj Gori, naglasivši da očekuje uspješnu saradnju na obostranu korist, budući da stabilnost javnih finansija i finansijskog tržišta, kako je ocijenio, predstavlja preduslov održivosti i samog bankarskog sektora. Damjanović je zaključio ocjenom da je Vladin apsolutni prioritet očuvanje stabilnosti javnih finansija i omogućavanje nesmetanog funkcionisanja sistema u narednom periodu, u čemu je saradnja sa domaćim bankarskim sektorom veoma važna, dodavši da će otvoreni dijalozi ovog formata biti vođeni i ubuduće na sve teme od zajedničkog interesa”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Zaduženje do 350 miliona eura

Ministarstvo finansija ranije je procijenilo da će budžetu do kraja godine nedostajati do 350 miliona eura, a Damjanović je istakao da je moguće i manje.

On je naveo da bi država bez zaduženja u narednu godinu ušli praktično bez depozita. Nije precizirao po kojoj će kamatnoj stopi biti ovo zaduženje, ali će to svakako, kako ističe, biti iznad 2,5 odsto.

“Ne mora neminovno da zaduženje bude 350 milion eura, ali će to najviše zavisiti od potrebe da servisiramo oktobar, novembar i decembar i sve mandatorne obaveze i da obezbijedimo depozite za narednu godinu”, kazao je Damjanović nedavno za RTCG.

On je podsjetio da je Skupština usvojila rebalans budžeta i odluku o zaduženju kojom je omogućemo da se država zaduži do 350 miliona eura.

Ističe i da se vode pregovori o zaduženju i da ima najava za kupuvinu zapisa i realizaciju kredite.

Ponovio je da je plan da se država zaduži na domaćem tržistu, a ako to ne bude to moguće, ne isključuje ni strane banke.

“Pokušaćemo da dobar dio novca obezbijedimo kroz emisiju kratkoročnih zapisa”, kazao je Damjanović.