Stambeni kvart, Central Point Podgorica, zgrada, zgrade, stambene zgrade, Zetagradnja

Garsonjera 400 eura mjesečno: Rat u Ukrajini duplirao cijene izdavanja stanova u Crnoj Gori

Podijeli

Cijene nekretnina za izdavanje u Crnoj Gori, posebno na primorju, gotovo su udvostručene u odnosu na isti period prošle godine. Tome je doprinijela veća potražnja stranaca koji su, bježeći od ruske invazije na Ukrajinu, došli u Crnu Goru, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Za iznajmljivanje jednosobnog stana na primorju neophodno je izdvojiti od 500 do 700 eura, a za dvosoban i do 1.200, kaže za RSE Tomislav Ranković iz jedne budvanske agencije za nekretnine.

“Cijene garsonjera idu do 400 eura. Drastično su ti iznosi porasli zbog priliva Rusa i Ukrajinaca i njihove velike potražnje”, navodi Ranković.

Iako su vlasnici stanova zbog ovoga profitirali, neki se čak i iselili iz svojih da bi rentirali, lokalno stanovništvo “bez krova nad glavom” je u problemu jer ne može da priušti zakup po novim cijenama.

Nekima, kako kaže Ranković, stanodavci daju otkaz, pod izgovorom da su prodali stan a potom ga izdaju strancu po većoj cijeni.

‘Spomenik’ strancu podstanaru

Primijetivši trend doseljavanja i cjenovnog buma, Jovan iz Bara na Facebooku je oglasio za izdavanje sprat kuće u kojoj je živio sa porodicom. Kako kaže, za nepunih pola sata tri zainteresovane porodice su obišle njihov dom.

“Imali smo finansijskih problema – kredit, troškove školovanja djece i iskreno, ovo smo vidjeli kao mogućnost dodatne zarade. Moja majka živi sama, nedaleko od nas, preselili smo se kod nje a IT stručnjaku iz Rusije smo izdali svoj prostor”, navodi Jovan.

Kako kaže, nedavno je produžio ugovor o zakupu s njim na godinu.

“To je za nas velika finansijska injekcija. Podići ću mu spomenik u prirodnoj veličini ispred kuće u znak zahvalnosti”, kazao je šaljivo sagovornik RSE.

Budva –  tu je najviše ruskih državljana koji su prijavljeni kao turisti, a tokom sezone mogu bez vize boraviti u Crnoj Gori do 90 dana. Van sezone je taj rok do mjesec, ali se može obnavljati izlaskom iz zemlje i ponovnim ulaskom, bez ograničenja.

‘Podstanari su ugroženi’

Međutim, da je povećane cijene zakupa, usljed priliva stranaca, lokalnom stanovništvu zakomplikovalo život, svjedoči Katarina iz Podgorice, koja mjesecima pokušava da pronađe stan.

“Izgleda da sam predugo čekala idealan momenat za preseljenje jer su cijene od marta, kad sam počela da tražim, do danas drastično skočile, a ponuda opala. Tada je bilo oko 250 eura jednosobni a danas ga nema ispod 450, čak i na periferiji grada”, priča Katarina.

Ona će, kako je navela, zbog ove okolnosti morati da zakupi garsonjeru, do 250 eura, koliko može da priušti.

“Smatram da su podstanari ugroženi i većina ne može da pronađe adekvatan prostor za svotu novca koju bi mjesečno mogli da izdvoje, a da ne ugrožava njihovu egzistenciju”, komentariše.

Najniža plata u Crnoj Gori je 450, a prosječna oko 720 eura.

Jednosoban stan prije godinu 350, danas 700

I Tomislav Ranković iz budvanske agencije za nekretnine potvrđuje za Radio Slobodna Evropa da su cijene stanova drastično porasle.

“Jednosobni stanovi u Budvi kreću se od 550 do 700, na solidnim lokacijama. Oni na boljim, blizu mora ili u centru starog grada, iznose i više od 700 eura”, navodi.

Samo nepunih godinu ranije, ti stanovi su bili oko 350 eura, a bolji, ekskluzivniji oko 500.

Naglašava da u ponudi ima i starih, lošije opremljenih stanova, pristupačnijih cijena. Prema njegovim riječima, Budva je imala slabu ponudu za izdavanje stanova tokom zime.

“Obično su ih ostavljali za ljeto, kako bi ih u tom periodu izdavali na dan. Međutim, sada je veća potražnja i više im se isplati da ga izdaju preko cijele godine”, kaže Ranković.

Priznaje da je lokalno stanovništvo ovim ugroženo, te da svakodnevno stanodavci daju otkaz dotadašnjim domaćim zakupcima kako bi izdali strancima.

“Znamo dosta ljudi, među kojima su i naši prijatelji, koji ostaju ostaju bez stanova jer im vlasnici stana kažu da su navodno prodali stan. Ipak, mislim da to neće dugo trajati jer oni idu dalje”, smatra.

U Baru jednosoban stan za 600 eura

I bračni par iz Bara se pridružio grupi stanodavaca koji je iskoristio potražnju.

“Kupili smo jednosoban stan u Baru prije pola godine i odmah smo uspjeli da ga izdamo. Oglasili smo ga na 350 eura. Mislili smo da je to čak i jača cijena od normalnih ali su nas istog momenta iz agencije za nekretnine pozvali i ponudili da ga izdaju duplo više Rusima ili Ukrajincima”, priča Milena.

Iako im je, dodaje Milena, to bilo u početku rizično i nerealno, nijesu dugo oklijevali.

“Agencija je uzela jednu kiriju, mi drugu. Sada kod nas živi bračni par iz Rusije i mjesečno nam plaća 600 eura. Ne znamo do kada će tako biti ali nama je isplativo”, zaključuje.

Inače, jednosobni stanovi u Baru su se do početka ruske agresije su se izdavali za oko 200-250 eura, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta same nekretnine.

Rusi i Ukrajinci su se, bježeći od rata, najviše nastanili na primorju. Međutim i tu cijene variraju.

“Bar je na moru, što oni žele, a mnogo su cijene niže, u odnosu na Budvu ili na primjer Tivat. Tako mi je makar rekao rekao Rus koji je kod nas zakupio stan”, kaže Jovan.

S druge strane, vlasnica jedne agencije za nekretnine iz Podgorice, koja je željela da ostane anonimna, rekla je da cijene zakupa stanova jesu porasle ali da su se oni odlučili da ne posreduju između Ukrajinaca i stanodavaca.

“Bilo je par slučajeva gdje su moje kolege iz drugih agencija pomagale Ukrajincima da nađu stan a onda je bilo problema jer nijesu plaćali kiriju ali su, zbog statusa izbjeglice bili zaštićeni”, navela je sagovornica RSE.

Koliko je Rusa i Ukrajinaca u Crnoj Gori, potencijalnih zakupaca stanova?

Oko 14.000 Rusa u Crnoj Gori imaju odobren privremen ili stalni boravak, dok je prema zvaničnim podacima, oko sedam hiljada, uglavnom žena i djece iz Ukrajine.

No, ukupan broj je veći, jer ne obuhvata one koji su prijavljeni kao turisti, a koji u ovom periodu bez vize mogu boraviti do 30 dana. Oni obično nakon mjesec dana izađu iz zemlje na nekoliko sati, a nakon povratka im ponovo teče jednomjesečni rok turističkog boravka ukoliko u pasošu imaju pečat o prelasku granice, navodi RSE.