iPhone 12 Pro, Apple, smartphone, mobile phone

Apple ubrzao planove izmještanja proizvodnje iz Kine

Podijeli

Američki Apple planira da prebaci dio svoje proizvodnje izvan Kine, kažu ljudi uključeni u proces, kako bi izbjegao poremećaje Covida i sve češće i burnije nemire radnika.

Pogođen blokadom zbog pandemije i protestima radnika u Foxconnovim pogonima, proizvođač iPhonea želi time da diversifikuje lanac nabavke koji je ranije bio ključan za njegov rast.

Posljednji nemiri u kineskim fabrikama su uticali i na pad dionica Apple-a. Čitaj više

Planovi izmještanja dijela proizvodnje postojali su i ranije, ali su u posljednjim sedmicama ubrzani, čime bi Kina izgubila status dominantne zemlje u Apple-ovom lancu snabdijevanja, a koji je uticao da se izgradi najvrednija kompaniju na svijetu.

Izvori upućeni u aktivnosti Apple-a kažu da kompanija dobavljačima poručuje da aktivnije planiraju sastavljanje Apple proizvoda u drugim dijelovima Azije, posebno u Indiji i Vijetnamu čitaj više, “kako bi se smanjila zavisnost od tajvanskih kompanija, predvođenih Foxconn Technology Grupom”.

U divovskom gradu u gradu u Zhengzhouu u Kini, čak 300.000 radnika radi u fabrici za proizvodnju iPhonea i drugih Apple proizvoda, koju vodi Foxconn. U jednom trenutku, samo ta kompanija je proizvodila oko 85% Pro linije iPhonea, prema kompaniji za istraživanje tržišta Counterpoint Research.

Ako ste propustili:

Apple pokreće proizvodnju iPhone-a u Indiji

Vrijednost Apple-a pala: Nemiri u kineskoj fabrici podstiču zabrinutost oko isporuke iPhonea