investors, business, analyzing, traders, stock exchange, berza, brokeri

BNP Paribas je proučavao 100 godina krahova tržišta – evo šta kažu da slijedi

Podijeli

Šta se to dešava na berzama prethodnih dana? Dionice su pale u utorak i izgleda da je nedavni zamah brzo nestao. Da li će Djed Mraz na kraju doći ili ne, tek treba da se utvrdi, a gospodin Klaus će možda odgoditi odluku do objavljivanja podataka o inflaciji u SAD sljedećeg utorka.

Ali ono što je jasno je da je američko tržište dionica još u medvjeđoj brazdi. Imajući to na umu, stratezi za kapital u investicionoj banci BNP Paribas su analizirali 100 godina padova na tržištu kako bi pokušali da utvrde šta je sljedeće.

Stratezi predvođeni Gregom Boutleom, šefom ogranka strategija za dionice i derivate u SAD, očekuju kapitulaciju sljedeće godine.

„Ovo bi bilo odstupanje od trenutnog režima medvjeđeg tržišta, koji je karakterisan smanjenjem vrijednosti dionica kako se P/E (omjer tržišne cijene dionice i dobiti kompanije; prim. Investitora) višestruko smanjivao”, kažu oni.

Najnoviji krah – pad zbog pandemije u martu 2020. – loš je obrazac po njihovom mišljenju, jer je bio podstaknut i ekstremnom prirodom zaustavljanja privrede i brzim monetarnim i fiskalnim odgovorima. Ne očekuju ni da će 2008. biti model, jer vide da će se američki BDP sljedeće godine smanjiti za oko 1%, a zarada po dionici pasti za 1,5%.

Međutim, 2002. je prilično reprezentativna za recesijske krahove. To medvjeđe tržište trajalo je više od dvije godine, sa padom od 50% i kretanjem od vrha do najniže vrijednosti od 29 procentnih poena u VIX (indeks volatilnosti). Tipično recesiono medvjeđe tržište traje 1,5 godina, sa srednjim padom od 38% i srednjim vrhom u VIX od 40,5.

„Ako te prosjeke primijenimo na današnje tržište, to implicira ekonomski pad sredinom sljedeće godine, S&P do dna blizu 3.000, a sa VIX-om na niskim 40-ima“, kažu oni.

Tržište bika koje je završilo prošle godine bilo je slično onom iz 1990-ih, sa visokim učešćem maloprodaje, masivnim P/E, višestrukim rastom cijena i mnogim najboljim kompanijama koje su bile neprofitabilne. S&P 500 pao je 2002. sa omjerom cijene i kapitala od 14. BNP-ova prognoza EPS-a (zarada po akciji) za 2024. od 231 dolara podrazumijeva 3.250 za S&P 500 ako P/E padne višestruko na 14.

U detaljnoj analizi, BNP je ponovo kreirao VIX koji je na berzi uveden 1993. godine, kako bi pokrio posljednjih 100 godina. Obično, volatilnost dostiže vrhunac na ili prije najniže vrijednosti tržišta.

“Smatramo kapitulaciju kao potez povezan s osjećajem panike koji uključuje ponovno baziranje očekivanja, agresivno smanjenje prognoza analitičara, povećanje volatilnosti i ponovno određivanje cijena. U posljednjih 100 godina, kapitulacije u volatilnosti su u prosjeku dolazile u isto vrijeme kada i pad na tržištu”, kažu analitičari BNP Paribasa.

Šta raditi na takvom tržištu? Jedna ideja je pronaći kompanije koje su održavale otkup dionica kroz usporavanje. Drugi je da se pogledaju kompanije sa zamahom zarade, iako je jedini sektor identifikovan sa pozitivnim zamahom na povezanom grafikonu – komunalne usluge. Tehnologija je još ranjiva, iako bi ono što se naziva vrhunskom tehnologijom moglo nadmašiti špekulativne i ciklične dijelove sektora.

MarketWatch/Investitor