euro, money, wallet, novčanik, novac

Gdje je Crna Gora sa svojih 450 eura: Pregled minimalnih plata u regionu i Evropi

Podijeli

Nakon što je Crna Gora prošle godine značajno povećala minimalnu zaradu na 450 eura, slično je uradila i susjedna Srbija. Od prvog januara, naime, minimalac u Srbiji povećan je na ukupno 40.020 dinara (oko 340 eura), što je povećanje od 5.000 dinara ili nepunih 43 eura.

Iz Ministarstva finansija u Vladi Srbije ističu da je ovo najveće povećanje minimalca ikada, ali kada se minimalna zarada uporedi sa evropskim, jasno je da vlast nema mnogo razloga za hvalisanje, piše beogradski portal Nova.rs, koji donosi pregled minimalnih zarada u regionu i Evropi.

“Realnost je i da je komšijska Crna Gora u samo jednom danu povećala minimalac za čak 80 odsto, što je za Srbiju nezamislivo. Realnost je i da naš rekordni minimalac ne može da se poredi sa minimalnim platama u razvijenoj Evropi – naši bivši zemljaci u Sloveniji primaju za čak 215% veći minimalac”, navodi Nova.rs.

Hrvatska – 560 evra

Prvi dan ove godine donio je povećanje minimalca i u komšiluku. Minimalna plata, bez poreza i doprinosa, u susjednoj Hrvatskoj od prvog januara iznosi 560 eura.

Prema pisanju hrvatskih medija, minimalac je tokom prošle godine iznosio oko 500 eura, što je povećanje od oko 12 odsto.

Sjeverna Makedonija – 295 eura

Minimalna zarada u Sjevernoj Makedoniji posljednji put je povećana u februaru 2022. godine i trenutno iznosi 295 eura. Međutim, premijer Dimitr Kovačevski najavio je da će u prvom kvartalu ove godine doći do novog povećanja minimalca, ali još nije precizirano koliko bi povećanje moglo da bude.

Bosna i Hercegovina – 280 eura

U susjednoj Bosni i Hercegovini minimalac je značajno manji nego u drugim zemljama rehiona, te iznosi 280 eura.

Međutim, dobra vijest za zaposlene na minimalcu u ovoj državi je da bi tokom ove godine moglo da dođe do povećanja. Naime, Nacrt zakona o minimalnoj plati može da donese promjene u obračunu, te minimalac ne bi smio da bude ispod 510 konvertibilnih marki, odnosno 260 eura.

Crna Gora – 450 eura

Od prvog januara 2022. godine, minimalac u Crnoj Gori iznosi 450 eura. Prije toga, minimalna zarada iznosila je 250 eura. Dakle, u Crnoj Gori, minimalac je za samo jedan dan povećan za čak 80 odsto.

Slovenija – 1.074 eura

Prema zvaničnim podacima Statističkog zavoda Slovenije, minimalac u ovoj državi članici Evropske unije iznosi 1.074 eura.

Razvijena Evropa – minimalac veći od 1.000 eura

U pojedinim državama EU minimalac je veći od 1.000 eura. Pored Slovenije, to su Španija, Francuska, Njemačka, Belgija, Holandija, Irska i Luksemburg.

Tako je minimalna zarada bez poreza i doprinosa u Španiji oko 1.100 eura, a u Francuskoj i Belgiji oko 1.300.

Njemačka može da se pohvali minimalnom zaradom koja iznosi skoro 1.500 eura, a još više zarađuju u Holandiji i Irskoj, gdje minimalac iznosi oko 1.700 eura. Najveći evropski minimalac ima Luksemburg, gdje prelazi 2.000 eura.