Prodavnica, supermarket, food, hrana, shopping cart

Index: Crna Gora sa najvećim poreskim opterećenjem proizvoda i usluga u Evropi

Podijeli

Crna Gora se sa 22,86 odsto ukupnih poreskih i akciznih opterećenja proizvoda i usluga nalazi u samom Evropskom vrhu, a slijede je Hrvatska, sa 18,54 odsto i Bosna i Hercegovina sa 17,45 odsto.

Crna Gora je, prema podacima hrvatskog portala Index, ujedno i jedina evropska zemlja u kojoj poreska opterećenja na cijene premašuju 20%.

Portal piše da je poreski sistem većine država komplikovan i teško je odrediti koja zemlja ima najveće poreze. Većina zemalja uz opštu stopu PDV-a (koja u Crnoj Gori iznosi 21%) ima još jednu ili dvije umanjenje stope. Zbog toga je tako teško raditi poređenja iako je jasno da PDV ima direktan uticaj na konačnu cijenu koji kupac mora platiti.

Osim PDV-a, značajno opterećenje na maloprodajne cijene su i akcize, oblik poreza koji se klasifikuju kao indirektni i uključeni su u cijenu. PDV i PP (porez na potrošnju) se posebno iskazuju na računu pa su vidljiviji. Naplaćuju se za kafu, bezalkoholna pića, alkoholna pića, duvan i duvanske proizvode, gorivo, električnu energiju i motorna vozila.

Da bi se objedinili svi porezi i odgovorilo na pitanje koja zemlja je najviše poreski opterećena, potrebno je sagledati udio poreza u godišnjem bruto društvenom proizvodu (BDP). On mjeri monetarnu vrijednost svih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj zemlji tokom godine.

Pogledajte tabelu poreskog opterećenja po evropskim državama, a originalni tekst možete pročitati OVDJE:

Izvor: Index.hr