Kina, China, Peking, Beijing, business, biznis, poslovanje, poslovni čovjek, businessman

Goldman Sachs prognozira snažan rast kineskih dionica ove godine

Podijeli

Stratezi Goldman Sachsa prognoziraju kineski ekonomski oporavak što će kineske dionice podići za čak 24% do kraja ove godine.

Američka investiciona grupacija vidi potencijalni rast od 24% kineskog MSCI indeksa dok zemlja prelazi nakon ponovnog otvaranja koje je uslijedilo nakon njene stroge politike nulte epidemije Covida u fazu rasta, navodi se u bilješci objavljenoj u ponedjeljak, prenosi SEEbiz.

“Vjerujemo da će se glavna tema na tržištu dionica postupno pomaknuti s ponovnog otvaranja na oporavak, pri čemu će se pokretač potencijalnih dobitaka vjerovatno rotirati s višestrukog širenja na rast/isporuku zarade”, izjavili su stratezi Goldman Sachsa, uključujući glavnog stratega za dionice u Kini Kingera Laua.

Kineske dionice ušle su u teritoriju tržišta bikova oko lunarne nove godine ranije ove godine – s indeksom MSCI Kina koji je dosegao vrhunac krajem januara za gotovo 60% u odnosu na najniže vrijednosti zabilježene u oktobru.

Do zatvaranja u petak, indeks je izgubio oko 8% od svog vrhunca 27. januara. To ga stavlja blizu područja tržišne korekcije, koja se obično definiše kao kada indeks padne više od 10% od svog nedavnog vrhunca.

MSCI China prati više od 700 kineskih dionica koje su kotirane širom svijeta, uključujući Tencent, BYD i Industrial and Commercial Bank of China. Goldman Sachs je u julu smanjio svoje izglede zarade za indeks na nulti rast.

Ovi potezi će “podsjećati na prelaz iz faze nade u fazu rasta u tipičnom kapitalnom ciklusu”, napisali su, dodajući da je Covid sada “vjerovatno u retrovizoru” u Kini.

Njegov najnoviji proizvođački indeks kupovine kao i nivoa potrošnje pokazuju “jasne znakove normalizacije aktivnosti, iako s niske baze”, napisali su stratezi.

Goldman Sachs očekuje da će kineska ekonomija porasti 5,5% u cijeloj 2023. godini, podstaknuta rastom u drugom i trećem kvartalu za koje sada procjenjuje da iznose 9%, odnosno 7%.

“Impuls rasta trebalo bi da bude snažno usmjeren prema potrošačkoj ekonomiji, gdje sektor usluga i dalje radi znatno ispod nivoa prije pandemije iz 2019”, napisali su, ističući da kineska domaćinstva ove godine imaju višak ušteđevine od više od 3 biliona juana (437 milijardi dolara).

Stratezi su dodali da profesionalni špekulanti pokazuju veći apetit za kineske dionice, navodeći podatke iz glavne brokerske kuće kompanije.

“Ulagači u hedge fondove ponovno znatno rizikuju u kineskim dionicama, pretežno u Offshore dionicama po GS Prime Brokerage, s njihovom neto izloženošću u Kini u odnosu na njihovu ukupnu izloženost dionicama na globalnom nivou gotovo se vrativši na najviši nivo svih vremena”, napisali su.