Ajay Banga

SAD predlaže bivšeg generalnog direktora Mastercarda za šefa Svjetske banke

Podijeli

Predsjednik SAD Džo Bajden je u četvrtak nominovao Ajaya Bangu, bivšeg izvršnog direktora Mastercarda, za predsjednika Svjetske banke, s ciljem fokusiranja na klimatske teme u toj međunarodnoj instituciji.

Bajden je u izjavi naveo da Banga, odrastao u Indiji, posjeduje “jedinstvenu perspektivu o prilikama i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju i viziju kako Svjetska banka može ispuniti svoju ambicioznu agendu za smanjenje siromaštva i proširenje prosperiteta”.

Banga bi zamijenio predsjednika Svjetske banke iz Trampove ere, Dejvida Malpasa, koji je ove sedmice podnio ostavku zbog kritika na temu klimatskih promjena. Bijela kuća je namjeravala da imenuje osobu koja će voditi monetarnu agenciju koja je posvećena borbi protiv klimatskih promjena.

“Proveo je više od tri decenije gradeći i upravljajući uspješnim, globalnim kompanijama koje otvaraju radna mjesta i donose investicije ekonomijama u razvoju, te vodeći organizacije kroz periode fundamentalnih promjena”, rekao je Bajden o Bangi. “On takođe ima važno iskustvo u mobilizaciji javno-privatnih resursa kako bi se uhvatio u koštac s najhitnijim izazovima našeg vremena, uključujući klimatske promjene.”

Banga je trenutno potpredsjednik u General Atlantic-u, globalnoj investicionoj grupi, nakon što je bio predsjednik i izvršni direktor Mastercarda od 2010. do 2020. godine.

On je takođe savjetnik Fonda za klimatske promjene kompanije General Atlantic, BeyondNetZero i počasni je predsjednik Međunarodne privredne komore.

Banga je blisko sarađivao s potpredsjednikom Harrisom kao kopredsjedavajući Partnerstva za Centralnu Ameriku i bio je član Komisije bivšeg predsjednika Obame za unapređenje nacionalne sajber sigurnosti.

Prethodno je služio u odborima američkog Crvenog krsta, Kraft Foods i Dow Inc, a suosnivač je The Cyber ​​Readiness Institute.

SAD obično biraju čelnika Svjetske banke, dok Evropa bira ko će voditi njenu sestrinsku agenciju, Međunarodni monetarni fond (MMF).