Mask želi Vorena Bafeta za Teslinog dioničara

Podijeli

Ilon Mask je posljednjih mjeseci postao najuticajniji izvršni direktor na svijetu. Njegova popularnost nastavlja da raste iz dana u dan: na Twitteru ima skoro 130 miliona pratilaca. Svaki njegov tvit i poruku vide milioni korisnika društvene mreže a pomno ga prate i mediji širom svijeta.

Ličnost milijardera i njegova obećanja da će promijeniti načine prevoza današnjice i budućnosti, omogućili su Tesli, proizvođaču električnih vozila čiji je Mask izvršni direktor i suosnivač, da doživi neviđen rast tržišta dionica za automobilsku grupu.

Teslina tržišna vrijednost trenutno iznosi 622 milijarde dolara. To je više od 400 milijardi dolara od Toyote, najvećeg svjetskog proizvođača automobila u smislu prodaje prošle godine. Japanska grupa trenutno ima tržišnu vrijednost od 188 milijardi dolara. Mask pokušava da u investitore ulije ogromno povjerenje, što opravdava ovu procjenu Tesle, na koju se ne gleda na isti način kao na konkurente. Proizvođač automobila se više smatra tehnološkom grupom nego proizvođačem automobila.

U suštini, milijarderu ne treba niko drugi da uspostavi moć i slavu Tesle, ocjenjuje The Street i dodaje da Mask lično utjelovljuje brend i sve dok je on na čelu, investitori bi trebalo da guraju dionice kompanije na vrh. Ipak, situacija sa preuzimanjem Twittera je razljutila mnoge dioničare Tesle, koji smatraju da se milijarder u potpunosti posvetio društvenoj mreži, zapostavljajući dalji razvoj proizvođača električnih automobila.

Iako ima povjerenje mnogih investitora, postoji jedan koji nedostaje. U pitanju je legendarni investitor Voren Bafet, čija je filozofija da u potpunosi razumije poslovanje kompanije prije nego što investira u nju.

Ali “Čudo iz Omahe”, kako je nadikam Bafetu, investirao je u BYD, Teslinog velikog kineskog konkurenta. BYD je prošle godine prodao više vozila od Maskove kompanije. Ali Tesla i dalje ostaje svjetski lider kada se uzmu u obzir samo električna vozila, jer BYD prodaje i hibridna vozila.

Bafet je, preko svog holdinga Berkshire Hathaway, investirao u BYD 2008. godine kupovinom 225 miliona dionica, što je ekvivalentno kapitalu od 232 miliona dolara. Od tada, investicija je značajno porasla, a cijena dionica BYD-a je značajno rasla tokom godina.

Međutim, milijarder je posljednjih nekoliko mjeseci počeo da smanjuje svoj udio u BYD-u. Berkshire je prodao skoro 95 miliona od svojih prvobitnih 225 miliona dionica kompanije, nakon što je prodao još 4,235 miliona dionica, u vrijednosti od skoro 140 miliona dolara prošlog mjeseca, objavila je firma u regulatornoj prijavi početkom ovog mjeseca. Holding ipak ostaje jedan od najvećih dioničara kompanije sa 130,3 miliona dionica, što predstavlja oko 12% udjela u kineskoj grupaciji.

U tom kontekstu je korisnik Twittera upitao u koju kompaniju Bafet treba ulagati, s obzirom da je Berkshire Hathaway 2022. završio s velikim profitom. Zaista, gotovinska zaliha holdinga iznosila je 128,65 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2022. godine, sa skoro 109 milijardi dolara u trećem kvartalu.

“Berkshire Hathaway Vorena Bafeta sada ima više od 128 milijardi dolara u gotovini. Koje dionice bi trebalo da kupi?” upitao je korisnik Twittera.

Mask je odmah odgovorio da holding kompanija treba da investira u Teslu.

“Počinje sa T…”, rekao je milijarder.

Zatim je objasnio da da je Berkshire Hathaway iskoristio priliku da investira u Teslu 2008. godine, kompanija bi danas ostvarila ogroman profit, jer je Tesla tada procijenjen na 200 miliona dolara. Njegova tržišna vrijednost sada je više od 600 milijardi dolara. Teslina tržišna vrijednost dostigla je čak trilion dolara u oktobru 2021, koliko i prošlog marta.

“Manger je mogao da uloži u Teslu oko 200 miliona dolara kada sam ručao s njim krajem 2008”, dodao je Mask.

Čarli Manger je Bafetova desna ruka i potpredsjednik Berkshire Hathawaya. Ovo nije prvi put da Mask spominje ono što smatra propuštenom prilikom za Berkshire Hathaway. Prošle godine je rekao da mu je Manger rekao da će Tesla propasti, i to u 2009.

“Bio sam na ručku s Mangerom 2009. godine gdje je pred cijelim stolom rekao sve načine na koje Tesla neće uspjeti”, objavio je tehnološki mogul 16. februara 2022. “Prilično me rastužio, ali sam mu rekao da se slažem sa svim tim razlozima i da ćemo vjerovatno propasti, ali ipak je vrijedjelo pokušati.”

Čini se da Mask nije zamjerio Mangeru i Berkshire Hathawayu. Ulaganje holding kompanije u Teslu bila bi velika pobjeda za Maska, jer bi poslala snažnu i ohrabrujuću poruku o Tesli kako tradicionalnom finansijskom establišmentu tako i maloprodajnim investitorima, koji se dive Bafetovom finansijskom geniju.

Ali Manger je nedavno ponovio da je BYD daleko ispred Tesle.

Na nedavno pitanje da li više voli BYD u odnosu na Teslu, Mangerov odgovor je bio izričit. On je istakao da je prošle godine, dok je Maskova kompanija snizila cijene vozila u Kini, BYD zapravo mogao naplatiti više.

“To je lako, Tesla je prošle godine dva puta smanjio svoje cijene u Kini, dok ih je BYD povećao. BYD je toliko ispred Tesle u Kini da je gotovo smiješno. Ako se računa sav proizvodni prostor koji BYD ima u Kini za proizvodnju automobila, to bi iznosilo veliki postotak za Menhetn”, rekao je Munger.