people, crowd, street

MMF: Zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da uvedu strože fiskalne mjere i monetarno stezanje

Podijeli

Šefica kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan Stefani Eble poručila zemljama ZB da uvedu strože fiskalne mjere i nastave politiku monetarnog stezanja.

Eble je izjavila, na početku 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma, da će ove godine biti malo usporen ekonomski razvoj u svijetu, ali da slika “budućnosti ekonomije” nije toliko sumorna, javlja Tanjug, prenosi B92.

Ona je, na panelu “Makroekonomski okvir Zapadnog Balkana”, rekla da živimo u veoma nesigurnim i izazovnim vremenima.

Rekla je da se očekuje da će uticaj rata u Ukrajini biti manji ove godine na EU kada je reč o kumulativnim gubicima.

“Inflacija će i dalje rasti i na ZB treba više da se sprovode mjere stezanja monetarne politike i uvede stroža fiskalna politika – strože fiskalne i monetarne mjere”, istakla je ona.

Kaže da je rast u svijetu i EU viši nego što je bilo očekivano i napomenula da je zima bila blaga i potražnja za energentima manja, ali i da su investicije porasle.

“Ipak, svjedoci smo veće fiskalne podrške i potrošnje. Na ZB predviđamo da će ekonomski rast biti manji za nekih dva odsto ove godine, dok će u 2024. možda malo porasti”, istakla je Ebl.

Kazala je da će inflacija u 2023. biti još niža u regionu ZB, što će dovesti do niže cijene energenata, ali da inflacija ipak neće do 2024. dostići projektovane nivoe. Ona je rekla da se očekuje da će inflacija u zemljama ZB u 2023. godini iznositi do 10 odsto.

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okuplja oko 200 govornika, na 34 panela, tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja, a centralna tema ovogodišnjeg foruma je “Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima: Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan”.