Credit Suisse

Šta je finansijska zaraza — i da li se trenutno dešava?

Podijeli

Čini se da su regulatori pomogli da se izbjegne globalna finansijska zaraza nakon nedavnih bankarskih kriza u SAD-u i Švajcarskoj, ali investitori i dalje nijesu uvjereni da je globalna ekonomija zdrava.

Forbes donosi ključne činjenice o trenutnom stanju i objašnjava šta je to finansijska zaraza o kojoj bruje poslovni mediji širom svijeta.

  • Finansijska zaraza nastaje kada negativni događaj u jednoj ekonomiji ili tržištu uzrokuje širenje sličnih događaja na druge, ponekad nepovezane, ekonomije ili tržišta na regionalnom, nacionalnom ili globalnom nivou.
  • Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) i Federalne rezerve intervenisale su da izbjegnu nacionalnu zarazu tako što su garantovale za određene  depozite i započele jednogodišnji plan zajma kako bi pomogli bankama opterećenim devalviranim hartijama od vrijednosti kao što su trezorski zapisi nakon kolapsa Silvergate Bank, Silicon Valley Bank i Signature Bank.
  • Bez intervencije Ministarstva finansija, razočarani investitori i deponenti koji su se masovno povlačili iz finansijskih institucija mogli su uzrokovati propast banaka širom zemlje, čak i ako nijesu bile povezane s tri banke koje su propale.
  • Iako nijedna druga nacionalna banka nije propala, čini se da su ulagači daleko od dobrog raspoloženja – uprkos ponovljenim uvjeravanjima da je američka ekonomija zdrava, berza je pala nekoliko puta prošle sedmice dok su uspaničeni investitori rasprodali svoje udjele.
  • Švajcarski regulatori dogovorili su da Union Bank of Switzerland (UBS) kupi Credit Suisse ovog vikenda kako bi spriječila globalnu zarazu nakon što su dionice problematične banke pale za čak 21% nakon što je prošlog utorka otkrila “materijalne slabosti” u svojim finansijskim izvještajima za 2021. i 2022. .

Ključna pozadina

Banka Silicijumske doline (SVB) propala je 10. marta nakon što je dva dana ranije prijavila gubitak od 1,8 milijardi dolara od prodaje devalviranih državnih zapisa. Signature Bank je propala 12. marta nakon panike investitora koji je pokušao da povuče milijarde dolara istog dana kada je SVB propao.

Iako su investitori počeli da se povlače iz Credit Suisse tri dana nakon propasti Signature Banke, švajcarska banka nije žrtva globalne zaraze – investitori su odgovarali na otkriće banke o „materijalnim slabostima“ u njenom izveštaju za 2021-22, umjesto panike zbog globalne ekonomske nestabilnosti.

Bez obzira na to, impresivan globalni domet banke podstakao je švajcarske regulatore da se umiješaju i spriječe banku da propadne: Švajcarska nacionalna banka je prošlog četvrtka pozajmila Credit Suisse 54 milijarde dolara, podižući cene akcija za 33% prije trgovine tokom vikenda.