CNN: U Crnoj Gori uhapšen osramoćeni osnivač propale kripto kompanije

Podijeli

Interpol je potrvrdio da je muškarac uhapšen u Crnoj Gori Kwon Do-hyeong, poznat i kao Do Kwon, osramoćeni osnivač propale kripto kompanije za kojim se traga u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama zbog prevare i drugih optužbi, piše CNN.

Kwon, državljanin Južne Koreje, osnovao je blockchain platformu iza stabilnog coin-a TerraUSD i njegove sestrinske kovanice Lune. Oba novčića izgubila su svoju vrijednost za nekoliko dana u maju 2022. godine, izbrisavši oko 40 milijardi dolara sa kripto tržišta i pokrenuvši paniku u spekulativnom sektoru.

Kvonov identitet je potvrđen uparivanjem otisaka prstiju, rekao je u petak za CNN nacionalni centralni biro Interpola u Seulu.

Dan ranije, crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić napisao je na društvenim mrežama da je u glavnom gradu Podgorici uhapšen muškarac za kojeg se vjeruje da je Kwon.

“Uhapšen je na aerodromu sa krivotvorenom dokumentacijom i za njim traga nekoliko zemalja, uključujući SAD, Južnu Koreju i Singapur”, naveo je Adžić na Facebooku.

Kwonu je sjedište bilo u Singapuru dok je vodio blockchain platformu Terraform Labs. Tužioci u Seulu rekli su za CNN u decembru da se veruje da se kripto preduzetnik nalazi u Srbiji, gdje se krio nakon što je otišao iz Singapura preko Dubaija.

U septembru je južnokorejski sud izdao nalog za hapšenje Kvona, nakon što su ga investitori u zemlji optužili za prevaru nakon propasti njegove kompanije.

Kwon je optužen za prevaru i kršenje južnokorejskog zakona o tržištu kapitala. On je u oktobru rekao da ne vjeruje da su optužbe legitimne i tvrdi da su “politički motivisane”.

Programer kriptovaluta je u više navrata na Twitteru tvrdio da nije “u bijegu”, ali je odbio da otkrije gdje se nalazi zbog, kako je istakao, brige za svoju ličnu sigurnost.

Terraform Labs je stajao iza TerraUSD-a, stabilnog novca koji je u teoriji trebao zadržati cijenu od 1 dolara.

Kolaps TerraUSD-a i Lune, dva povezana novčića, pokrenuo je takozvanu “kripto zimu”, od koje se industrija mučila da se oporavi iako je doživjela još jedan ogroman udarac od pada kripto mjenjačnice FTX u novembru, zaključuje CNN.

Investitor