Berlin. Njemačka,Deutschland, Germany, bridge, Oberbaum Bridge Berlin

Mega štrajk paralisao Njemačku

Podijeli

U Njemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega štrajk. Paralisan je gotovo sav javni prevoz i to bi trebalo trajati do ponoći.

Gotovo sav javni prevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički saobraćaj, kao i lokalni javni prjevoz u nekoliko njemačkih saveznih zemalja i gotovo sve aerodrome, piše Fenix magazin, prenosi N1.

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć u noći s 26. na 27. marta, a završava u ponoć, saopštila su oba sindikata. Njemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željeznica i transporta EVG sprovode mega štrajk u kojeg je uključeno 120.000 zaposlenih širom zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenih koje štiti sindikat EVG.

U velikom opsegu je zaustavljen javni prevoz, zatvorene su pojedini auto-putevi. Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) zaustavila je sav međugradski promet.

“Gotovo da neće biti željezničkog saobračaja”, kaže direktor odjeljenja za ljudske resurse Njemačke željeznice Martin Seiler. Posljedice će se još osjećati u utorak. “Putnici koji su rezervisali putovanje vozom za ponedjeljak ili utorak mogu tu koristiti kartu do 4. aprila”, objavila je Njemačka željeznica.

U sedam njemačkih saveznih zemalja gotovo ništa ne bi trebalo saobraćati u lokalnom prevozu: u Hessenu, Baden-Württembergu, Falačkom Porajnju, Bavarskoj, Saskoj, Donjoj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Njemački aerodromi takođe masovno štrajkaju. Prema podacima udruge aerodroma ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poletjeti, a zaustavljen je i putnički promet u najvećoj zračnoj luci u Frankfurtu. U nedjelju u aerodromu Minhen nije bilo redovnih letova.

U mnogim mjestima će se još u utorak osjetiti posljedice štrajka upozorenja. U međugradskom prometu Njemačke željeznice, na primjer, trebaće neko vrijeme prije nego što se ICE i IC vozovi vrate u saobraćaj.

Iz Njemačke željeznice su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati otkazivanja vozova, posebno tokom dana.
Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veće ekonomske štete.

Sa stajališta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja. Pomoću velikog štrajka u ponedjeljak, poslodavci žele da pokažu svoju snagu za treći krug pregovora za javni pr+evoz. Za 2,5 miliona saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruga državnih službenika sindikati traže 10,5 odsto više zarade, ali najmanje 500 eura više mjesečno. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko kompanija za više novca, posebno za Njemačku željeznicu.