factory, company, car factory, business, production
Foto: Bernd Weißbrod/dpa

Promet 100 vodećih nemačkih kompanija oslabio u prva tri kvartala

Podijeli

Politička nestabilnost u svijetu pogodila je i 100 vodećih njemačkih kompanija koje se kotiraju na berzi. U prvih devet mjeseci ove godine rast prihoda je zabilježilo 66 koncerna, a 34 pad u odnosu na isto vrijeme 2022.

Prošle godine je u skoro svim kompanijama, tačnije u 93 odsto, prihod porastao, prema podacima revizorske kuće EY. U 2024. ne očekuje se značajan oporavak.

Situacija se pogoršava, rekao je Henrik Alers, predsjednik upravnog odbora EY Njemačka. “Mnoga preduzeća su u posljednje vrijeme imala tek neznatan rast, ako i toliko, često ispod stope inflacije.”

Ratovi i politička nestabilnost u svijetu stvorili su priličnu nesigurnost među stanovništvom i u privredi.

Motor prvih 100 njemačkih preduzeća je i ove godine bila automobilska industrija koja je u prvih devet mjeseci imala rast od 11 odsto. Međutim, globalna prodaja automobila ide sve sporije, naveo je Alers.

Ostali sektori su u prva tri tromjesečja registrovali rast prometa od pet, a trgovina od četiri odsto. Proizvođačima lijekova koji su tokom pandemije zabilježili bum sada je promet pao za 12 odsto.

Logistika je zabilježila minus od 14, a hemijska industrija od 20 odsto.

Najveći pad imali su snabdjevači energentima – 44 odsto – pošto je električna energija prilično pojeftinila. Godinu ranije cijene struje su skočile poslije izbijanja rata u Ukrajini.

dpa/Investitor