Swiss, Switzerland, Švajcarska, Švicarska

“Finansijska banana republika”: Dogovor UBS-Credit Suisse stavlja reputaciju Švajcarske na kocku

Podijeli

Propast bankarskog giganta Credit Suisse izazvala je šok na finansijskim tržištima i čini se da je zadala udarac reputaciji Švajcarske u pogledu stabilnosti, a jedan izvršni direktor je sugerisao da će investitori sada na planinsku centralnoevropsku zemlju gledati kao na “finansijsku banana republiku”.

UBS, najveća švajcarska banka, saglasila se u nedjelju da kupi svog domaćeg rivala Credit Suisse za 3 milijarde švajcarskih franaka (3,2 milijarde dolara) u sklopu sporazuma koji podržava vlada.

Švajcarske vlasti i regulatori pomogli su u pregovorima o sporazumu, koji je došao usred straha od zaraze globalnog bankarskog sistema, nakon što su dvije manje američke banke propale posljednjih sedmica.

Sporazum o spašavanju znači da je Švajcarska, zemlja čija ekonomija uveliko zavisi od finansija, na putu je da doživi spajanje dvije najveće i najpoznatije banke spajanje u jednog finansijskog giganta.

„Stav Švajcarske kao finansijskog centra je slomljen“, rekao je Octavio Marenzi, izvršni direktor Opimasa, u istraživačkoj bilješci. „Na zemlju će se sada gledati kao na finansijsku banana republiku.”

“Debakl Credit Suisse će imati ozbiljne posljedice za druge švajcarske finansijske institucije. Reputacija u cijeloj zemlji s opreznim finansijskim upravljanjem, dobrim regulatornim nadzorom i, iskreno, pomalo dosadnim ambijentom u pogledu investicija, izbrisana je”, rekao je Marenzi.

CNBC javlja da su akcije UBS-a koji se nalazi na švajcarskoj berzi u utorak porasle za 7,3% oko 12:50 popodne po londonskom vremenu, produžavajući rast nakon zatvaranja rasta na prethodnoj sesiji.

Credit Suisse je porastao za 3,5% tokom popodnevnih poslova nakon što je završila sesiju u ponedeljak za nevjerovatnih 55%.

Brisanje obveznica Credit Suisse

Prema uslovima hitnog preuzimanja, investitori u dodatne obveznice Credit Suisse-a – koje se naširoko smatraju relativno rizičnom investicijom – doživjeće da će vrijednost njihovih udjela biti smanjena na nulu. To znači da će investicije vrijedne otprilike 16 milijardi franaka postati bezvrijedne.

AT1 obveznice, poznate i kao kontigentne konvertibilne obveznice ili “CoCos”, su vrsta duga koji se smatra dijelom regulatornog kapitala banke. Vlasnici ih mogu pretvoriti u vlasnički kapital ili ih otpisati u određenim situacijama – na primjer kada omjer kapitala banke padne ispod prethodno dogovorenog praga.

“Izvanredna državna podrška će pokrenuti potpuni otpis nominalne vrijednosti svih AT1 duga Credit Suisse u iznosu od oko 16 milijardi franaka, a time i povećanje osnovnog kapitala”, rekao je švajcarski regulator FINMA u nedjelju, nakon objave dogovora o spajanju.

Ovaj nekonvencionalni potez je u suprotnosti s tipičnom praksom davanja prioriteta vlasnicima obveznica u odnosu na dioničare kada banka propadne i izazvao je previranja na tržištu konvertibilnih bankarskih obveznica u ponedjeljak.

Vítor Constâncio, koji je bio potpredsjednik Evropske centralne banke od 2010. do 2018. godine, rekao je putem Twittera da je objava FINMA-e bila “greška s posljedicama i potencijalno mnoštvom sudskih sporova”.

ECB i britanska Banka Engleske (BoE) nastojale su da se distanciraju od odluke FINMA-e.

Regulatori Evropske unije, koji se sastoje od ECB, Evropskog bankarskog autoriteta i Jedinstvenog odbora za rješavanje, rekli su u ponedjeljak da će nastaviti da nameću gubitke dioničarima prije vlasnika obveznica.

„Ovaj pristup je dosljedno primjenjivan u prošlim slučajevima i nastaviće da usmjerava akcije bankarske supervizije SRB i ECB u kriznim intervencijama“, rekli su.

Banka Engleske je ponovila ovo mišljenje ubrzo nakon toga. “Nosioci takvih instrumenata trebalo bi da očekuju ​​da će biti izloženi gubicima u rješavanju ili nesolventnosti prema redoslijedu svojih pozicija u ovoj hijerarhiji”.

Šta je sa švajcarskim frankom kao sigurnim utočištem?

„Jedna karakteristika čitavog ovog bankarskog pritiska koji smo vidjeli u protekle sedmice ili dvije je da smo zapravo vidjeli veliku volatilnost na tržištima dionica, veliku volatilnost na tržištima s fiksnim dohotkom, kao i na tržištima roba, ali vrlo malu volatilnost u deviznim tržištima”, rekao je Bob Parker, viši savjetnik u Međunarodnoj asocijaciji tržišta kapitala, za CNBC “ Squawk Box Europe ” u utorak.

Upitan o tome kako bi investitori sada mogli razmišljati o reputaciji Švajcarske i njenu stabilnost, Parker je odgovorio: “Kada sam bio u Cirihu prošle sedmice, ova tema je zapravo bila vruća tema.”

Rekao je da postoji “neka vrlo skromna” slabost u švajcarskom franku prema euru proteklih dana, uz napomenu da je u pitanju valutni par na koji se fokusira švajcarska narodna banka, centralna banka zemlje.

Jedan euro je posljednji put viđen na 0,9961 švajcarski franak, oslabivši sa 0,9810 u poređenju sa 14. martom.

„Vratili smo se blizu pariteta švajcarskog franka i eura. Dakle, mislim da odgovorim na vaše pitanje, da, u određenoj mjeri švajcarski franak kao sigurna valuta je izgubio određeni nivo privlačnosti. U to nema sumnje”, rekao je Parker.

„Hoće li to biti vraćeno? Vjerovatno da, rekao bih da je ovo vrlo kratkoročni efekat”, dodao je.

Foto: PhotoHound on Unsplash