Budva Stari grad

Travel Awaits: Crna Gora među najpovoljnijim destinacijama u Evropi

Podijeli

Nakon što je popularna Gospa od Šrkpjela nedavno dospjela u sami vrh (4. mjesto) liste magazina Travel + Leisure kao jedna od najboljih lokacija u Evropi (ČITAJ VIŠE), cijela Crna Gora je sada ušla u marketinški dobru ljestvicu Travel Awaitsa kao jedna od najpristupačnijih destinacija na Starom kontinentu.

Naime, Travel Awaits je napravio listu najpristupačnijih zemalja za putovanje u Evropi, a Crna Gora je zauzela peto od ukupno pet pozicija.

Autori teksta navode da je Crna Gora veoma nova država, koja je ponovo stekla nezavisnost 2006. Crna Gora je, kako se navodi, izuzetno pristupačna destinacija, “ali budite spremni platiti malo više za stvari poput smještaja”.

“Uz to, Crna Gora je skupa onoliko koliko joj vi dozvolite. Ako želite putovanje po povoljnim cijenama, vjerovatno biste mogli otići u Crnu Goru sa samo 20 dolara dnevno, a ako želite da se potrudite i uživate u luksuznom odmoru mogli biste potrošiti 200 dolara. Međutim, ako imate srednji budžet, onda ćete i pronaći i nešto po vašoj mjeri”, navodi se u tekstu.

U poređenju sa drugim mediteranskim zemljama, kroz Crnu Goru je lako putovati bez mnogo trošenja, ističe se. “Većina putnika posjećuje gradove duž obale, poput Budve, Herceg Novog i Kotora, ali postoji mnogo drugih mjesta za istraživanje. Ada Bojana, malo ostrvo udaljeno od skupih gradova na obali, glavna je destinacija za kitesurfing i prelepa ljetnja destinacija sa veoma pristupačnim cijenama”.

Aktivnosti na otvorenom

Preporučuje se obilazak crnogorskih nacionalnih parkova. “Doživite brda i pogled na planine ove divne zemlje. Što dublje idete u Crnu Goru, to je pristupačnije. Cijene se prepolovljuju, a gostoprimstvo se udvostručuje čim se udaljite od obale — stoga nemojte preskočiti zeleno srce zemlje, gdje ćete pronaći krševite planine, glacijalna jezera i UNESCO-ve gradove okružene zidinama. Crno jezero, planinsko jezero okruženo dubokom zeleno-plavkastom šumom, zadivljujuće je odredište za planinarenje i kupanje i potpuno je besplatno posjetiti”.

Što se hrane tiče, preporučuju se jeftinije varijante, poput lokalnih pekara, mesne hrane poput bureka, tankog peciva punjenog mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Ovo je jedno od najstarijih balkanskih jela, koje datira još iz vremena Osmanskog carstva.

Osim Crna Gore, na listi najpristupačnijih destinacija u Evropi su još Mađarska, Portugal, Slovenija i Slovačka.

Investitor