Poor people, homeless

Svjetska banka će se zalagati za ubrzanje restrukturiranja duga siromašnih zemalja

Podijeli

Svjetska banka (SB) će se zalagati za rješavanje rastućih problema duga siromašnih zemalja i zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) predstaviće konkretne predloge za rješavanje nekih od najvećih prepreka na putu restrukturiranja na ovosedmičnim proljetnim sastancima.

Ideje će biti predstavljene na Okruglom stolu o globalnom državnom dugu, sastanku koji vode institucije Bretton Woodsa i Grupa 20 predsjednika u Vašingtonu, objavio je predsjednik SB-a Dejvid Malpas u blog postu u nedjelju.

Jedan od predloga je da se zajednička analiza održivosti duga Svjetske banke i MMF-a podijeli sa svim kreditorima u isto vrijeme, uz povećanu transparentnost i razmjenu informacija koje pomažu u izračunavanju veličine potreba za otplatom duga, rekao je Malpas. Kina, najveći suvereni kreditor zemljama u razvoju, postavila je pitanja o pretpostavkama institucija, usporavajući proces, dodao je.

Restrukturiranje bi se takođe ubrzalo i ojačalo stvaranjem jasnih vremenskih rokova za korake, uključujući formiranje odbora povjerilaca, davanje finansijskih garancija i potpisivanje stvarnih sporazuma o restrukturiranju, rekao je Malpas. Obustava otplate duga na početku procesa takođe bi dala podsticaj za postizanje dogovora i zaštitila sposobnost otplate duga, rekao je on.

Što se tiče pojedinačnih slučajeva, Malpas je rekao da zvanični odbor kreditora Zambije, predvođen Kinom i Francuskom, planira da se sastane u sedmici koja počinje 17. aprila i da on traži “dobar ishod”. Što se tiče Gane, rekao je da je napredak tehničkih sastanaka pozitivan znak i istakao potrebu za bržim napretkom u Etiopiji.

“S obzirom da dužnička kriza postaje sve veća, sastancima u narednoj sedmici moramo pristupiti odlučno i hitno”, rekao je Malpas. “Sada je vrijeme da sve strane pretvore riječi u djela.”

Više od polovine svjetskih zemalja s niskim dohotkom izloženo je velikom riziku od dugova ili su već u njemu, a nekoliko ih je platilo cijenu, piše Bloomberh i dodaje da, uprkos tome što su najveće ekonomije G-20 2020. pristale na plan pod nazivom Zajednički okvir za izglađivanje procesa restrukturiranja zajmova koje vlade više nijesu mogle priuštiti da servisiraju ili otplaćuju, nijedna država do sada zapravo nije dobila olakšice.

Kašnjenja su dijelom proizašla iz neslaganja između bogatih zemalja koje su tradicionalno vodile restrukturiranje državnog duga s jedne i Kine, koja je sada veliki međunarodni kreditor, s druge strane. Peking je naznačio da bi bilo pravednije da se zajmovi Svjetske banke, gdje su SAD najveći dioničar, uključe u restrukturiranje na bilo koji način. Institucije su se oduprle zahtjevu, zajedno sa mnogim razvijenim nacijama, a najglasnije SAD.

Investitor