Aleksandar Mečetin, Alexander Mechetin, Beluga

Beluga zatvorila fabriku u Letoniji, otvorila u Crnoj Gori: Ko je Rus koji je zaobišao sankcije zapada i pokrenuo biznis u Nikšiću?

Podijeli

U Nikšiću je danas otvorena fabrika Beluga votke, u kojoj je zaposleno više od 200 radnika u proizvodnji, administraciji i logistici.

Osnivač kompanije koja je vlasnik nikšićke fabrike, iz koje su najavili izvoz u zemlje Zapadne Evrope, je Aleksander Mečetin (46), koji posao u Crnoj Gori vodi preko dvije povezane firme Noblewood. Zanimljivo je da je fabriku otvorio u Nikšiću, dok će prodaju i marketing voditi posebna firma sa sjedištem u Titvu.

Prema dostupnim podacima, Mečetin je osnovao Beluga Grupu 1998. godine. Razvila se od regionalnog proizvođača destilovanih alkoholnih pića na Dalekom istoku Rusije u grupu kompanija koje upravljaju sedam proizvodnih pogona za žestoka pića strateški lociranih širom Rusije. U novembru 2007. Beluga je bila prva ruska kompanija za alkoholna pića koja je izašla na berzu putem IPO-a na ruskim berzama prikupivši 190 miliona dolara.

Do 2014. Grupa Beluga na čelu sa Aleksandrom Mečetinom postala je lider na tržištu destilovanih alkoholnih pića u Rusiji sa izvoznim programom širom sveta i radnom snagom od skoro 8.000 zaposlenih.

Šta sve imaju

Beluga posjeduje najveću distributivnu platformu u zemlji. Portfolio saveznih brendova kompanije uključuje superpremium votku Beluga, premium votku Veda, sub-premium votke Myagkov i Russian Ice, srednju votku Belenkaya, votku low-middle Gosudarev Zakaz i rakije Zolotoy Reserv, Kammenyi Lev i Staraya Gvardia.

Preko podružnice u potpunom vlasništvu, Penta Agrogroup OJSC, Beluga takođe posluje u oblasti poljoprivrede i hrane. Penta Agro proizvodi, plasira i prodaje usjeve, živinu, mliječne i mesne proizvode u Rusiji.

Problemi nakon ruske agresije na Ukraniju

Kao i mnoge druge ruske kompanije, i Beluga se našla u problemima nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Beluga je potvrdila da prodaje međunarodna prava na svoj vodeći brend zbog problema sa izvozom. Zbog sankcija koje su uvele SAD i EU, a u skladu sa evropskim zakonodavstvom, Beluga Grupa je morala da zatvori rad svog skladišta u Letoniji 9. jula.

„Tako je izvoz ruske votke postao praktično nemoguć, “, saopštila je kompanija.

“Zbog trenutne političke situacije, Beluga Grupa je odlučila da proda međunarodna prava na brend Beluga super-premium votke uz zadržavanje intelektualnih prava na zaštitni znak u Rusiji. Očekuje se da će veličina transakcije biti preko 75 miliona dolara, što je znatno veća od vrijednosti koju procjenjuju nezavisni procjenitelji“, navodi se u saopštenju kompanije.

Transakcija će, kako je saopšteno, povećati likvidnost kompanije i time omogućiti grupi da se pridržava svoje trenutne politike dividendi.

Mečetin, uprkos problemima, nije na listi zapadnih sankcija.

Smanjio udio u grupi

Aleksandar Mečetin u decembru je napustio mjesta generalnog direktora Beluga grupe, a smijenjen je na vlastiti zahtjev.

Upravni odbor je imenova Konstantina Prohorova za novog generalnog direktora Grupe, koji je stupio na snagu 8. decembra na period od pet godina. Prohorov je manjinski akcionar sa 0,11% akcija. Prije novog imenovanja bio je zamjenik generalnog direktora.

Mečetin je osnivač Beluga grupe, koja je nekada bila poznata kao Synergy. On je bio njen najveći vlasnik sa 58% akcija. Beluga je u objavila da je Mečetin odlučio da napusti izvršne funkcije koje je imao u grupi i da se odrekao vlasništva nad skoro 19% akcija Beluga grupe, smanjivši svoj udio sa 58% na 39,38% i time prestao da bude većinski vlasnik.

Prema informacijama kompanije, novi vlasnik udjela koji je ekvivalentan udjelu koji je prodao Mechetin je Sinergy Capital, kompanija iz iste grupe.

Mečetin je bio na čelu Beluga grupe više od 20 godina.

“Njegovo vodstvo dovelo je da grupa raste od lokalnog proizvođača votke do glavnog igrača u industriji, sa širokim portfeljem brendova u svim segmentima alkoholnih pića. Povrh toga, Aleksander je izgradio jedinstven tim stručnjaka, sa većinom senior menadžera koji su u kompaniji od njenog osnivanja“, navodi Beluga u saopštenju za javnost.

Grupa Beluga povećala je prihod od prodaje 32,2% na godišnjem nivou u periodu januar-septembar 2022. na 66,3 milijarde rubalja. Prihodi segmenta alkohola, uključujući prihode među segmentima, porasli su 25% u odnosu na prethodnu godinu na 41,484 milijarde rubalja. Prihod maloprodajnog segmenta porastao je 55% na 34,892 milijarde rubalja.

Obim prodaje porastao je za 86% u tokom devet mjeseci 2022. na 11,4 milijarde dakala, a broj trgovina 57% na 1.256.

Fabriku u Nikšiću danas je svečano otvorio premijer Dritan Abazović. Pogledajte kako je bilo na svečanosti: