Paying Card, pos terminal

Gotovo svi ih koristimo: Sve što treba da znate o vašoj debitnoj kartici

Podijeli

Debitna kartica je fizička platna kartica koja se koristi za elektronski pristup novcu koji imate na svom bankovnom računu za kupovinu ili prenos sredstava.

Debitne kartice se mogu koristiti na terminalima na prodajnom mjestu ili na mreži za prenos novca sa vašeg tekućeg računa kompaniji ili osobi kojoj prenosite novac. Za razliku od kreditne kartice, vaša debitna kartica će odmah prenijeti novac s vašeg aktivnog tekućeg računa i obično se ne može koristiti za kupovinu ako vaš bankovni račun nema potrebna raspoloživa sredstva.

Evo šta trebate znati o svojoj debitnoj kartici. Razmislite o radu sa finansijskim savjetnikom dok upravljate budžetiranjem i potrošnjom.

Kako funkcionišu debitne kartice

Debitna kartica je oblik plaćanja koji vam omogućava laka i sigurna plaćanja online ili putem terminala za plaćanje direktno sa vašeg bankovnog računa. Za razliku od drugih platnih kartica, ne izvlačite novac iz kreditne linije, već koristite samo novac koji već imate na tekućem računu ili eventualno dozvoljeni minus.

Debitna kartica se može koristiti za podizanje gotovine sa vašeg bankovnog računa kao i za kupovinu putem. Vaša debitna kartica će raditi na bankomatima, terminalima za plaćanje ili putem platformi za plaćanje kao što su Square ili Google Pay. Takođe možete koristiti karticu za prenos novca putem platformi kao što su Venmo ili Cash App.

Većina banaka će vam dati debitnu karticu kada ispunite njihove uslove za otvaranje bankovnog računa. Možete odabrati da ne primite debitnu karticu, ali ako ste izvršili početni depozit, banka će vjerovatno automatski izdati vlastitu karticu.

Vrste debitnih kartica

Ne rade sve debitne kartice na isti način, jer neke nijesu direktno vezane za cijeli tekući račun. Evo najpopularnijih tipova debitnih kartica i kako one rade:

Bankomat kartice: ATM kartica je nešto što je nekada bilo popularnije nego danas. Koristi se za pristup vašem bankovnom računu na bankomatu, ali se ne koristi za redovne kupovine.

Prepaid debitne kartice: Prepaid debitna kartica može biti vezana za bankovni račun po vašem izboru, ali je ne izdaje banka u kojoj se nalazi vaš račun. Mogu se koristiti za kupovinu baš kao i obične debitne kartice, ali moraju unaprijed biti napunjene novcem. Morate ponovo napuniti karticu kada joj ponestane novca.

Redovne debitne kartice: Ove kartice su one gore opisane koje pristupaju raspoloživim sredstvima na vašem bankovnom računu na bankomatima ili kupovinom.

Kartice za elektronski prenos beneficija (EBT): Ako se kvalifikujete za određene beneficije u vašoj državi, tada će vam se izdati EBT kartica za kupovinu određenih artikala.

Naknade za debitnu karticu

Bankovni računi imaju naknade, a debitne kartice nijesu pošteđene troškova. Naknade koje plaćate mogu varirati u zavisnosti od banke koju koristite i načina na koji koristite svoju debitnu karticu. Trebalo bi da obratite posebnu pažnju na detalje vašeg računa i dokumentaciju koja dolazi uz vašu debitnu karticu kako biste znali šta bi moglo sve da vam bude naplaćeno.

Crnogorske poslovne banke obično naplaćuju mjesečnu naknadu za korišćenje vašeg bankovnog računa i svih njegovih funkcija, uključujući korišćenje debitne kartice. Ako debitnu karticu koristite u inostranstvu, mogu vam biti naplaćene dodatne naknade za transakcije van matičnog tržišta. Ove naknade obično se obračunavaju u vidu procenta svake transakcije.

Naknade za prekoračenje: Ako koristite svoju debitnu karticu za kupovinu koja prelazi vaš raspoloživi saldo onda vam banka može naplatiti naknadu za prekoračenje, često oko 30 do 40 dolara. Ova naknada poznata je i kao dozvoljeni minus.

Naknade za zamjenu debitne kartice: Ako izgubite svoju debitnu karticu, možda ćete morati da platite manju naknadu za zamjenu. Neke banke će besplatno zamijeniti vašu karticu kada je bude potrebno zamijeniti.

Iako to nije naknada, treba imati na umu da vam se može naplatiti zadržavanje računa kada obavljate neke kupovine putem vaše debitne kartice. Ovo bi moglo smanjiti vaš raspoloživi saldo na vašem tekućem računu na neko vrijeme.

Prednosti i nedostaci korišćenja debitne kartice

Kao i sve ostale usluge, tako i debitne kartice imaju prednosti i nedostatke. Kao prvo, nema godišnjih naknada kada koristite debitnu karticu i nikada vam neće biti naplaćena kamata na novac koji potrošite, osim ako nije u pitanju dozvoljeni minus. To je pristupačan način kupovine i nećete morati da brinete da li ćete nešto kasnije morati da vratite.

Jednostavnost je glavna prednost korišćenja debitnih kartica. U današnje digitalno doba, debitne kartice se mogu koristiti gotovo svuda. Od kupovine putem interneta, u lokalnoj prodavnici ili čak plaćanja ulaznice na sportski događaj ili muzički koncert. Putem debitne kartice možete platiti i sve troškove za planirano putovanje, iz svog doma. Debitne kartice su univerzalno prihvaćen oblik plaćanja, koji vam olakšava korišćenje kako vam je potrebno.

Međutim, ove kartice nijesu bez svojih nedostataka. Na primjer, može vam biti naplaćena naknada za korišćenje vaše debitne kartice zavisno od vaše transakcije. Često korišćenje debitne kartice takođe može dovesti do prekomjerne potrošnje. To je zato što može biti prilično lako potrošiti izvan svog budžeta kada se transakcije odvijaju direktno na licu mjesta. Takođe, nekontrolisano trošenje dozvoljenog minusa može vas uvući u dug iz kojeg ćete se teško izvući.

Debitne kartice vs. kreditne kartice

Debitne kartice se razlikuju od kreditnih na nekoliko načina. To je uglavnom vidljivo u strukturi sredstava koja se koriste. Debitna kartica koristi novac koji ste već stavili na raspolaganje za transakciju, redovnim primanjima ili uplatama. S druge strane, kreditna kartica koristi kreditnu liniju, odnosno zaduženje. Novac na kreditnoj kartici, najjednostavnije rečeno, nije vaš i svaka transakcija će za sobom da vuče kamatu. Kreditnom karticom možete vratiti dug s vremenom, ali će vam i tada biti naplaćena kamata.

Dug po kreditnoj kartici se može akumulirati i nekima biti teško otplatiti zbog kamata koje se povećavaju svakog mjeseca. Debitne kartice, s druge strane, koriste samo novac koji je već vaš. Zauzvrat, ne morate posuđivati ​​sredstva od banke. Takođe vam neće biti naplaćena kamata za korišćenje debitne kartice s obzirom da se novac odmah povlači.

Šta učiniti ako je vaša debitna kartica izgubljena ili ukradena

Ako je vaša debitna kartica izgubljena ili ukradena, u vašem je interesu da odmah obavijestite svoju banku. Neke banke putem svojih mobilnih aplikacija nude opciju da odmah deaktivirate svoje krtice. Ovo će vam pomoći da izbjegnete kupovinu od strane onoga ko ima informacije o vašoj debitnoj kartici. Većina banaka će deaktivirati vašu karticu i poslati vam novu nakon što ih obavijestite.

Ako vam se to dogodi, važno je da temeljno prođete kroz svoje nedavne transakcije. Provjerite nije li novac ukraden s vašeg računa putem kupovine ili podizanja novca na bankomatu.

Zaključak

Debitna kartica je zgodan bankarski alat koji se koristi za kupovinu bilo gdje gdje se prihvaćaju kreditne kartice. To može biti jednostavan način za kupovinu proizvoda i usluga ili prenos novca drugima putem online platformi. Međutim, važno je pratiti svoju potrošnju kako biste se držali svog budžeta. Osim toga, uvjerite se da ste sve transakcije koje se dešavaju s vašom karticom zaista izvršili vi.

Investitor/SmartAsset