christian zewing deutsche bank CEO

Šef Deutsche Bank: Evropske banke su prebrodile krizu

Podijeli

Evropska bankarska industrija izdržala je izazov koji je predstavljala kriza izazvana u martu, izjavio je glavni izvršni direktor Deutsche Bank, Kristijan Zeving.

“Protekle sedmice bile su test za evropsku finansijsku industriju – ali smo to dobro prebrodili”, rekao je Zeving na konferenciji za novinare u ponedjeljak, na kojoj je govorio u ulozi šefa njemačkog bankarskog tijela BDB.

On je rekao da su finansijsku industriju osnažile njene „profitabilne i robusne banke“, kao i regulatorni i nadzorni sistem Evropske unije (EU), koji je ojačan nakon globalne finansijske krize.

Evropske banke su se prošlog mjeseca suočile sa strahovima investitora od zaraze nakon što je nekoliko zajmodavaca u SAD-u i Švajcarskoj – uključujući Credit Suisse – propadalo. Danima kasnije, Deutsche Bank je bila u centru pažnje zbog cijene osiguranja njenih obveznica, koje su tada privremeno porasle.

Dešavanja oko banaka uznemirila su regulatore koji sada razmišljaju o načinima prilagođavanja propisa kako do sličnih turbulencija ne bi dolazilo ubuduće. Zeving je u svom govoru rekao da je evropska regulativa dobro funkcionisala u prošlosti i da je generalno stroža nego u SAD.

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da nije bilo sistemske finansijske ili bankarske krize, te da bi bilo kakva kontrola trebalo da bude usmjerena na pojedinačne zajmodavce.

„Zato se zaključci ove situacije trebaju fokusirati na pojedinačne institucije, a ne na sektor u cjelini“, rekao je Lindner na događaju BDB-a.

“Finansijske institucije trebalo bi da se potrude da poboljšaju svoju konkurentnost, a centralne banke ne bi trebalo da uzimaju u obzir banke prilikom odlučivanja o monetarnoj politici, jer stabilnost cijena treba da bude prioritet”, rekao je Lindner.

Dodao je da postoji jedna oblast koju bi regulatori trebalo da detaljnije razmotre: “bankarstvo u sjenci” ili kada se kompanije bave finansijskim operacijama izvan tradicionalne regulatorne sfere.

„Ako postoje rizici u ovom trenutku, to može biti u oblasti u kojoj nadzor još nema puni uvid i alati za upravljanje rizicima nijesu implementirani na potreban način“, rekao je Lindner.

Investitor