Naredna dionica: Ovo parče auto-puta od 22 kilometra koštaće 500 miliona eura

Podijeli

Naredna dionica auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa (gdje se trenutno završava prva dionica) do Andrijevice duga je 22 kilometra a, prema novim procjenama, koštaće oko 500 miliona eura.

To je mnogo više od 273 miliona eura, koliko je iznosila procjena 2018. godine. U međuvremenu je došlo do brojnih poremećaja na tržištu, što je ovaj trošak skoro pa dupliralo.

Gradnja završene prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, duga 42 kilometra, koštala je u završnici oko milijardu eura, a finansirana kreditom kineske EXIM banke a glavni izvođač bio je kineski CRBC.

Za drugu dionicu, čije se idejno rješenje očekuje u narednim mjesecima, u toku su pregovori, objavljeno je nedavno iz Vlade, a za sada se zna da će gradnja imati podršku fondova Evropske unije.

„Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom (EK) i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona eura besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatnom stopom od jedan odsto”, kazao je ranije ove godine državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

Obezbijeđen je i grant od šest miliona eura za studiju održivosti za cijeli auto-put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije za nastavak.

“Studija bi trebalo da pokaže koja će dionica biti rađena sljedeća“, kazao je Šahmanović na konferenciji Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, modernizacija u kineskom stilu i nova prilika svijeta, nagovještavajući tako da su i ostale dionice “u igri” za sljedeću.

Inače, auto-put Bar-Boljare po projektu biće 167,4 kilometra dug a gradnja je isparcelisana na više dionica. Osim prioritetne i one od Mateševa do Andrijevice, ostaju pravci Andrijevica–Boljare i Podgorica – Đurmani, uz obilaznicu Smokovac–Tološi–Farmaci.

Plan je da se auto-put kod Boljara spoji sa srpskim auto-putem, koji će voditi do Beograda i ostatka tog dijela regiona i Evrope.

Investitor

Ako ste propustili:

Pogledajte kompletnu trasu auto-puta od Bara do Beograda