oil platform, nafta, petrol

Nafta pala uoči odluke Federalnih rezervi

Podijeli

Cijene nafte pale su u ponedjeljak uoči sastanka Federalnih rezervi SAD-a, jer su investitori pokušavali da procijene “apetit” centralne banke za daljim povećanjem kamatnih stopa.

Na cijene je uticala i zabrinutost zbog rasta kineske potražnje za gorivom i rastuće ponude ruske sirove sile opterećivala tržište.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 97 centi, ili 1,3%, na 73,82 dolara po barelu. Američka nafta West Texas Intermediate bila je na 69,24 dolara po barelu, što je takođe manje za 1,3%.

Oba mjerila su, kako javlja Reuters, prošle sedmice zabilježila drugi uzastopni sedmični pad jer su razočaravajući kineski ekonomski podaci izazvali zabrinutost zbog rasta potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, nadoknadivši povećanje cijena iz Saudijske Arabije koja se obavezala da će smanjiti proizvodnju za 1 milion barela dnevno (bpd) u julu .

“Cijene nafte su uhvaćene u klinču između dvije suprotstavljene sile, medvjedastih alokatora sredstava koji ukazuju na monetarnu kontrakciju i bikovskih špekulanata nafte koji očekuju niže zalihe u 2H23”, ocijenio je Francisco Blanch iz Bank of America Global Research u bilješci.

“Medvjeđi alokatori će za sada zadržati prednost, jer se cijene nafte bore da se oporave dok Fed ne ublaži ponudu novca”, rekao je Blanch. Banka i dalje očekuje da će nafta Brent u prosjeku koštati oko 80 dolara po barelu 2023.

Povećanja Fed-ovih stopa ojačala su dolar, čineći robu denominovanu u dolarima skupljom za vlasnike drugih valuta i opterećujući cijene.

Većina učesnika na tržištu očekuje da će američka centralna banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, kada u srijedu završi dvodnevni sastanak o monetarnoj politici.

“Mi nastavljamo sa našim pozivom na meko sletanje ekonomije u SAD, ali politika bi se mogla dodatno pooštriti ako se rast ne uspori, a pritisci na finansiranje u bankarskom sistemu drže rizike na nižoj strani”, rekao je ekonomista Morgan Stanleya, Seth Carpenter u bilješci.

Što se tiče ponude, dok je Saudijska Arabija četiri puta smanjila proizvodnju nafte u protekloj godini, rusko snabdijevanje se zaustavilo jer su sankcije osmišljene na način da imaju manji uticaj na proizvodnju, rekao je Blanch.

Izvoz ruske nafte u Kinu i Indiju porastao je uprkos primjeni embarga Evropske unije (EU) i mehanizma ograničenja cijena Grupe sedam koji je aktiviran početkom decembra.

Goldman Sachs je snizio svoje prognoze cijena nafte za isporuke veće od očekivanih iz Rusije i Irana i povećao prognoze snabdijevanja za 2024. za dva proizvođača i Venecuelu za ukupno 800.000 bpd.

Decembarska prognoza banke za cijenu sirove nafte sada iznosi 86 dolara po barelu za Brent, što je manje sa 95 dolara, i 81 dolar po barelu za WTI, u odnosu na 89 dolara.

Investitor