poor, siromaštvo, london, homeless, beggar

Da li turizam može ublažiti siromaštvo?

Podijeli

Turizam nikada nije bio tajna formula kojom bi se ublažilo siromaštvo, štaviše on često ima negativne posljedice po lokalno stanovništvo.

Dok se razvijeni dio svijeta bori protiv masovnog i prekomjernog turizma koji lokalnom stanovništvu donosi određenu korist ali im na kraju pravi ogromnu štetu, u zemljama u razvoju postoji drugi problem, a to je iskorišćavanje jeftine radne snage u lokalnim zajednicama koja sa svojim niskim zaradama jedva preživljava, iako turista ne manjka. Naime, umjesto lokalaca, tamo najviše zarađuju turističke agencije i turoperateri koji dovode turiste u zemlje u razvoju, piše portal Daljine.rs.

Zato je inicijativa “zarade dostojne za život” pokrenula mnoge poslenike sa bogatih tržišta da obrate pažnju na potplaćenost lokalaca. Ostaje da se vidi da li će ta inicijativa pogurati primanja dostojna za život lokalnih turističkih radnika i drugog lokalnog stanovništva koje je povezano sa turizmom.

Održiviji turistički izbori

Izvršna direktorka “Sustainable Travel International“, Paloma Zapata, kaže da na turističkim tržištima zemalja u razvoju na svakih 100 dolara potrošenih na odmor, samo 5 dolara može završiti u lokalnoj privredi.

Prema njenim riječima, rješenje za ovaj problem je da izleti ubuduće uključuju što je moguće više lokalnog stanovništva, od onog koje vodi u obilaske poput turističkih vodiča, preko ugostitelja, pa sve do prodavaca suvenira.

Iz tog razloga je Sustainable Travel international razvio “Ripple Score” u saradnji sa turoperatorom za male grupe G Adventures, kao sredstvo za mjerenje održivijih izbora putovanja. Ocjena u ovom sistemu omogućava turoperatorima da vrednuju svoja putovanja i ture kako bi tačno utvrdili koliko dolara ostaje u turističkoj destinaciji, odnosno da izbegnu curenje novca iz lokalne privrede.

“Ako putovanje ima ‘Ripple’ ocjenu od 100, na primjer, to bi značilo da su svi dobavljači koji čine tu turu u lokalnom vlasništvu. Prosječna ‘Ripple’ ocjena na turama G Adventures-a je oko 93 odsto”, rekla je Zapata.

Ripple Score uključuje sistem procjene lanca snabdijevanja kroz ankete dobavljača i inspekcije na licu mjesta.

“Ako su hoteli, restorani, operateri čamaca i sl u lokalnom vlasništvu i lokalci njima upravljaju, koristi su značajne za lokalne zajednice. Ali, ako ponuda tura isključuje lokalnu robu i pružaoce usluga, uticaj je zanemarljiv”, navodi Zapata.

Dobre prakse

Neke države su već uredile svoje turističko tržište odredivši minimume zarada za lokalne turističke radnike kako bi iskorijenile iskorišćavanje radnika i ublažile siromaštvo.

U Peruu su, na primjer, uslovi rada nosača koji nose opremu za kampovanje i prtljag za planinare popularne staze Inka regulisani 2022. godine, uključujući i cijenu njihovog rada. Prema zakonu, portiri i kuvari mogu da rade otprilike 12 dana mjesečno. Portiri i kuvari zarađuju iznad prosječne zarade za Peru od 1.647 PEN (oko 447,28 dolara) mjesečno.

U Nepalu, plate vodiča i nosača definisane su propisima Agencije za putovanja i treking, koji predviđaju 1.500 NPR (oko 11,35 dolara) dnevno za nosače i 2.000 NPR (15,14 dolara) dnevno za vodiče, što se smatra zaradom “dovoljnom za život”.

Cijeli tekst možete pročitati na Daljine.rs

Naslovna fotografija: Tom Parsons on Unsplash