dollar, american dollar, currency, money

8 finansijskih sektora koji će biti pogođeni ako BRICS uvede novu valutu

Podijeli

Američka ekonomija i dalje je na klizavoj padini jer bi kriza gornje granice duga mogla dovesti do sloma tržišta. Diskreciona potrošnja mogla bi dovesti do pada tržišta i drugih zemalja koje drže američki dolar kao rezervnu valutu, jer bi se rezerve mogle suočiti s recesijom. Osim toga, razgovori o BRICS savezu o pokretanju nove valute mogli bi predstavljati probleme za izglede američkog dolara. Nekoliko finansijskih sektora u SAD-u zarađuje profit dok svijet obavlja transakcije u dolaru za robu i usluge.

BRICS je engleska skraćenica i ekonomski termin koji se odnosi na rastući razvoj ekonomskog potencijala Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike.

Watcher Guru puše da bi se američki dolar mogao naći u problemu ako nova valuta BRICS-a zadobije povjerenje i ojača se globalnim tržištima. Takođe, SAD neće imati sredstava da finansira svoj deficit, čineći svoju ekonomiju slabijom na međunarodnoj sceni. Nekoliko finansijskih sektora u SAD moglo bi biti pogođeno što bi dovelo do domino efekta ekonomske krize.

Trenutno bi oko osam finansijskih sektora u SAD moglo biti pogođeno, ako BRICS lansira svoju novu valutu na tržišta. Američki sektori na koje bi formiranje nove BRICS valute moglo uticati su:

  • Bankarstvo i finansije
  • Nafta i gas
  • Roba
  • Proizvodnja i potrošnja
  • Tehnologija
  • Turizam i putovanja
  • Devizno tržište
  • Međunarodne trgovine

Svi ovi sektori su usko povezani sa američkim dolarom i svaki pomak u geopolitičkoj dinamici mogao bi uzdrmati industrije. Štaviše, ako bankarstvo i finansije budu pogođene, udarac bi se mogao preliti na tržišta roba. Slično tome, domino efekat bi mogao udariti i na devize i međunarodnu trgovinu, zbog čega bi američki dolar teško izbalansirao svoj status.

Osim toga, pad moći američkog dolara mogao bi uzrokovati smanjenje proizvodnje i potrošnje. Ipak, ako se valuta BRICS-a koristi za rješavanje trgovine naftom i gasom, američki dolar bi mogao biti pogođen. Stoga bi o sudbini dolara i američke ekonomije moglo odlučiti koliko dobro BRICS alijansa pozicionira svoju novu valutu, zaključuje Watcher Guru.

Naslovna fotografija: 8photo, Freepik