nafta, oil, petrol, platform

Cijene nafte od početka godine pale 12 odsto

Podijeli

Cijene nafte su na svjetskom tržištu porasle prošle sedmice, ali su tokom prvog polugodišta pale za otprilike 12 odsto zbog daljeg podizanja kamatnih stopa koje su posljedica visoke inflacije.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu je porasla 1,4 odsto prošle sedmice, dosegnuvši 74.90 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela porasla 2,1 odsto, na 70.64 dolara, prenose agencije.

Ipak, ti porasti samo su ublažili pad na kvartalnom i polugodišnjem nivou. U prvih šest mjeseci ove godine, cijena barela nafte na londonskom tržištu je pala 12,8 posto, a na američkom tržištu 12 odsto.

To je rezultat usporavanja rasta ekonomije zapadnih zemalja, budući da centralne banke već duže od godinu dana podižu kamatne stope zbog visoke inflacije.

S usporavanjem ekonomsog rasta, smanjuje se i potražnja, prenosi SEEbiz. Takođe, kineska ekonomija, koje je najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se od koronakrize onoliko brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih mjera vezanih uz COVID-19.

Kako bi podržala cijene, Saudijska Arabija je najavila smanjenje proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno u julu. OPEC i njegovi saveznici su takođe produžili sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja godine.

Međutim, monetarne vlasti zapadnih zemalja, uključujući Američku federalnu rezervu i Evropsku centralnu banku, najavljuju dalje povećanje kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, što će dodatno usporiti ekonomski rast.