Autoput Princeza Ksenija, most Moračica

Kinezi pripremili dokumentaciju za još dvije dionice: Da li će CRBC graditi sve do Boljara?

Podijeli

Vlada CG na posljednjoj sjednici usvojila je informaciju o zainteresovanosti crnogorske filijale Kineske korporacije za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch – CRBC) za potencijalne projekte.

U informaciji se navodi da je ova kompanija zajedno sa Kineskom kompanijom za izgradnju komunikacija (China Communications Construction Company – CCCC) realizovala projekat izgradnje prioritetene dionice autoputa Smokovac – Mateševo.

Takođe, ova kompanija je sprovela detaljne elaborate, pripremila komercijalnu studiju, okvirne uslove, nacrt opštih uslova, kao i tehnički predlog za naredne dvije dionice autoputa Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare.

Izgradnja naredne dvije dionice autoputa predstavlja realne potrebe jer će njihovom izgradnjom Crna Gora biti povezana sa drugim evropskim zemljama putem panevropskog koridora 11.

Osim za projekat autoputa, kineska kompanija izrazila je interesovanje da sa Vladom razgovara o realizaciji drugih infrastrukturnih i energetskih projekata. Tim povodom, zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo kapitalnih investicija da nastave razgovore sa crnogorskim filijalom CRBC-ja, u cilju definisanja mogućnosti za potencijalnu saradnju.

Crnogorska filijala CRBC uputila je krajem marta Ministarstvu finansija pismo o zainteresovanosti za realizaciju potencijalnih projekata u Crnoj Gori. Preporuka kineske kompanije je da se dionice Mateševo – Andrijevica i Andrijevica-Boljare realizuju putem modela privatno-javnog partnerstva.

Osim za projekat autoputa, kineska kompanija izrazila je interesovanje da sa Vladom Crne Gore razgovara o realizaciji drugih infrastrukturnih i energetskih projekata, naglašavajući da Crnu Goru smatra strateškim partnerom u dugoročnom razvoju.