Hvar, seaside, beach, Croatia, Hrvatska, plaža, primorje

Popović: Dekretom zabraniti gradnju apartmana na obali

Podijeli

Hrvatska dekretom treba da zabrani dalju gradnju za biznis kratkoročnog iznajmljivanja u obalnim mjestima, kazao je predsjednik Uprave Maistre, Tomislav Popović, u sklopu okruglog stola “Ključni izazovi hrvatskog turizma” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Četvoro panelista – a uz Popovića su bili još direktorica HUP-a Irena Weber, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te konsultant Branko Bogunović iz HD Consultinga – saglasili su se da najveći izazov domaćeg turizma ostaje izrazito nepovoljna struktura smještaja u kojoj na onaj hotelski otpada tek deset odsto kapaciteta dok je privatni smještaj samo u posljednjih deset godina dobio 55.000 novih kreveta u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, što je ekvivalent 110 opatijskih hotela Ambasador, prenosi Jutarnji list.

Problem apartmanske gradnje je sve veći i u Crnoj Gori, gdje se tačan broj apartmana za turizam, zbog nelegalnog izdavanja, zvanično i ne zna, primjećuje portal Investitor.

“Zamislimo samo kako bi turizam izgledao da smo doista dobili 110 novih hotela”, rekao je Ostojić, napomenuvši da hotelijeri nemaju ništa protiv porodičnog smještaja, ali imaju protiv nekretninskog biznisa koji je u Hrvatskoj postao poreska oaza.

“Paušali između 40 i 70 eura po krevetu razlog su što je privatni smještaj toliko narastao. Mi sada govorimo o ozbiljnom biznisu u kojem ljudi, za razliku od hotelijera, praktično nemaju poreskih obaveza, a postoje velike negativne implikacije za društvo, između ostalog i zbog šokantnog porasta vrijednosti nekretnina zbog čega mlade porodice više ne mogu priuštiti dom”, napomenula je Irena Weber.

Bogunović je otkrio kako, prema studijama, razlika u poreskom opterećenju po krevetu u privatnom nasuprot organiziranog smještaja iznosi jedan prema deset, ali i kako visok udio privatnog smještaja ima negativne implikacije i na prihodovnu stranu turizma zbog čega je Hrvatska po prihodima od turizma prosječno na polovini ili ispod polovine onoga što se uprihodi u Španiji ili Italiji.

Naslovna fotografija: Marcus Löfvenberg on Unsplash