oil platform, nafta, petrol

Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom, jedan od glavnih uzroka oštar pad dolara

Podijeli

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, trećezaredom, jer su trgovce zabrinuli poremećaji u snabdijevanju, a podršku cijenama pružilo je i slabljenje dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedjelje 1,8 odsto, na 79,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 odsto, na 75,42 dolara, prenose agencije.

Rast cijena najviše je posljedica poremećaja u ponudi. Naime, u Libiji je prošle nedjelje zatvoreno nekoliko naftnih polja zbog političkih protesta. Shell je, pak, obustavio utovar nigerijske sirove nafte zbog mogućeg oštećenja na terminalu.

Procjenjuje se da je snabdijevanje iz Libije smanjena za otprilike 370.000, a iz Nigerije za 225.000 barela dnevno, navodi analitičar PVM-a John Evans.

Ruski izvoz nafte takođe se značajno smanjio i ako se taj trend nastavi i iduće sedmice cijene će vjerovatno ponovo porasti, posebno kada se ima na umu da Moskva službeno planira smanjiti izvoz u avgustu za 500.000 barela dnevno, pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Oštar pad dolara

Na cijene nafte uticao je i oštar pad vrijednosti dolara prema korpi valuta, i to na najnižeg nivoa u 15 mjeseci. To, naime, čini naftu jeftinijom za kupce u drugim valutama, pa u takvim slučajevima potražnja za “crnim zlatom” poraste.

S druge strane, trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih ekonomija jer centralne banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope.

Uz to, kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se toliko brzo koliko se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid-mjera.

Ipak, trgovci se nadaju da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u ciklus podizanja kamata pri kraju, što bi trebalo dovesti do stabilizacije rasta ekonomije.

“Sve se jasnije nazire svjetlo na kraju tunela postrožene (američke) monetarne politike i ulagači su sve sigurniji da će Fed zaključiti ciklus, nakon što za dvije sedmice još jednom podigne kamatne stope”, kaže viši analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognoziraju da će potražnja ojačati u drugoj polovini godine, posebno u Kini.

Uprkos rastu cijena nafte tri nedjelje zaredom, i dalje su u minusu u odnosu na početak godine, za otprilike šest odsto.