dollar, us dollar, usd, money usa

Fed pokrenuo novi sistem koji omogućava trenutno plaćanje

Podijeli

Američke Federalne rezerve (Fed) u četvrtak su službeno pokrenule svoju dugoočekivanu uslugu instant plaćanja FedNow, koja omogućava potrošačima i preduzećima da šalju i primaju novac u sekundi.

Sistem omogućava Amerikancima da trenutno plaćaju namirnice, kompanije mogu plaćati svojim dobavljačima ili ljudi jedni drugima. Biće dostupan 24 sata dnevno, svakog dana u godini, sa punim pristupom sredstvima odmah.

FedNow se ne nudi direktno pojedincima i preduzećima, ali će služiti kao osnova infrastrukture za trenutna plaćanja povezivanjem banaka. Transakcije se dešavaju između bankovnih računa i omogućavaju da se sredstva odmah prenesu sa bankovnog računa pošiljaoca na bankovni račun primaoca.

Ograničenje po klijentskoj kreditnoj transakciji će biti 500.000 dolara, ali početna postavka limita transakcije je 100.000 dolara. Novac se može kretati od potrošača do potrošača, od potrošača do preduzeća ili od preduzeća do preduzeća.

“Federalne rezerve su izgradile FedNow uslugu kako bi pomogle da svakodnevna plaćanja u narednim godinama budu brža i praktičnija”, rekao je predsjednik Fed-a Džerom Pauel.

„Vremenom, kako se sve više banaka odluči za korišćenje ovog novog alata, prednosti za pojedince i preduzeća će uključivati ​​omogućavanje osobi da odmah primi platu, ili kompaniji da odmah pristupi sredstvima kada se račun plati”, dodao je on.

FedNow se razlikuje od aplikacija kao što je Venmo, koje zahtijevaju držanje sredstava u aplikaciji umjesto slanja i primanja novca direktno na ili sa vašeg bankovnog računa. I nije trenutno.

„Potrošači takođe mogu imati utisak da je slanje novca preko Venmo-a trenutno, ali Venmo ne vrši poravnanje u realnom vremenu“, rekao je Rusiru Gunasena, menadžer za upravljanje proizvodima i strategiju u The Clearing House-u. “U vašem novčaniku nema novca. Postoji mnogo gimnastike iza kulisa koja je potrebna za podmirenje plaćanja, i stoga to nije pravo plaćanje u realnom vremenu.”

FedNow se takođe razlikuje od tradicionalnih šina za plaćanje čeka, ACH i elektronskih usluga. ACH transferi su elektronski transferi novca od banke do banke koji se obrađuju putem mreže automatizovane klirinške kuće.

Usluga je pokrenuta uz učešće 35 banaka različitih veličina, uključujući JPMorgan i Wells Fargo, kao i kreditne unije.

Fed je fokusiran na povećanje broja institucija koje koriste FedNow za slanje i primanje uplata. SAD ne obavezuju finansijske institucije da nude uslugu.

Neke banke će morati nadograditi stariju platnu infrastrukturu, računovodstvene procedure i druge back-office procese kako bi se prilagodile proširenom radnom vremenu 24/7.

Fed vjeruje kada FedNow bude u potpunosti dostupan i naširoko koristi, pojedinci će to moći odmah primaju svoje plate i da ih koriste istog dana, a mala preduzeća mogu efikasnije upravljati novčanim tokovima bez kašnjenja u obradi.

Fed tvrdi da će stavljanje sredstava na raspolaganje pomoći Amerikancima da žive od plate do plate ili malim preduzećima sa ograničenjima pritoka novca izbjegavanjem naknada za kašnjenje u plaćanju i oslobađanjem obrtnog kapitala za finansiranje rasta. U narednim godinama, Fed kaže da će klijenti banaka i kreditnih unija koji se prijave za uslugu moći da koristite aplikaciju ili web stranicu svoje banke za obavljanje trenutnih plaćanja.

Investitor