5g antena

Mađari razvijaju 5G mrežu u Crnoj Gori

Podijeli

Odlazeći predsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik mađarske 4iG Grupe, Gelert Jasai potpisaće danas memorandum o razumijevanju, s ciljem širenja saradnje na polju razvoja 5G mreže, infrastrukture i uvođenja inovativnih rješenja, “potencirajući istovremeno proces digitalizacije i ekonomiju zasnovanu na tehnologiji u svrhu unapređenja održivog ekonomskog rasta”.

Iz Vlade podsjećaju da je 4iG je ušao na tržište telekomunikacija Zapadnog Balkana kao strateški investitor 2021. akvizicijom društva Telenor Crna Gora. Mreža je kasnije preimenovana u One Crna Gora, a taj mobilni operator je, kako se navodi, jedan od lidera i nosilaca tehnološkog razvoja na tržištu.

“4iG Grupa igra glavnu ulogu u širenju 5G mreže, projektima pametnih gradova u cilju postizanja održivog stanovanja i poboljšanja učinkovitosti informaciono-komunikacione infrastrukture u Crnoj Gori”, navodi se u vladinom saopštenju.

Bogato iskustvo 4iG-a u digitalizaciji javnih usluga, razvoju i integraciji projekata e-uprave može poboljšati efikasnost javne uprave, smatraju u Vladi.