Zgrade, zgrada, stanovi, stambeni blok, City kvart Podgorica, stambeni kvart

Cijene nekretnina i dalje visoke, hlađenje tržišta ni na vidiku

Podijeli

Visoke cijene nekretnina obilježje su crnogorskog tržišta već duže vrijeme, a od dolaska velikog broja državljana Rusije i Ukrajine nakon početka sukoba, cijene najma ili kupovine stana značajno su porasle.

To je u razgovoru za Dan istakao Jasmin Jusuf Ličina, izvršni direktor agencije za nekretnine Manzil home nekretnine.

“Trenutna situacija na tržištu nekretnina, što se tiče interesa, potražnje i prodaje, vrlo je aktivna i nepromijenjena u posljednjem razdoblju, a sudeći po iskustvu i radu naših agenata na terenu, mišljenja smo da se ta situacija neće promijeniti ni u narednom periodu”, kazao je.

Kaže da su kupci trenutno najviše zainteresovani za nekretnine u Podgorici, Tivtu, Budvi i Baru.

“Kada je u pitanju glavni grad, najveći interes vlada za djelove grada oko tržnog centra Big fashion (City kvart, Master kvart, Central point), blizina Atlas capital centra, Preko Morače, a u posljednje vrijeme drastično raste interes za naselja Stari aerodrom i Zabjelo”, navodi Ličina.

Što se tiče eventualnog snižavanja cijena, odnosno hlađenja tržišta, sagovornik ističe da odgovor na to pitanje zavisi od mnogo faktora.

“Jedan od tih faktora je hoće li i dalje rasti broj stranaca koji u Crnu Goru dolaze radi ostvarivanja prava na boravak i rad po osnovu kupovine nekretnine ili osnivanja preduzeća, kao i rast cijena građevinskog materijala i visina prosječnih plata. Mišljenja sam da se takva situacija neće promijeniti još najmanje dvije godine”, rekao je Ličina.

Kada je riječ o potražnji za nekretninama u starogradnji i novogradnji, kaže da je potražnja i dalje velika, iako se cijene starogradnje kreću od 1.300 do 1.600 eura po kvadratnom metru, dok se cijene u novogradnji kreću od 1.700 do 2.500 eura, zavisno od lokacije.