Tim Kuk Cook Apple

Apple dionice imaju užasan avgust

Podijeli

Apple dionice imale su avgust za zaborav.

Akcije ovog tehnološkog giganta pale su čak 10,8% na 175,07 dolara ovog mjeseca, a sada su ušle u tehničku korekciju – pad od oko 11% u odnosu na maksimum od 31. jula od 196,45 dolara.

Korekcija se često definiše kao pad od najmanje 10% cijene dionica ili tržišta od vrhunca vrijednosti.

Povlačenje vrijednosti Apple-a odražava nekoliko faktora, kažu stručnjaci.

Prvo i najvažnije je sve veći ekonomski pritisak u Kini koji se odigrao u avgustu.

Strahovi u vezi sa zdravljem graditelja nekretnina s prekomjernom zaduživanjem, kineska vlada koja sporo djeluje u vezi s narastajućom krizom i opadanje tržišta dionica zamaglili su izglede za potražnju za Appleovim proizvodima, piše urednik Yahoo Finance-a, Brajan Sozi.

Važnost Kine za Appleove rezultate ne treba potcjenjivati. Apple-ova prodaja u Kini i njenom području porasla je 8% u posljednjem tromjesečju na 15,76 milijardi dolara. Prodaja iPhonea u zemlji porasla je za dvocifreni postotak kako su potrošači prešli na novije modele pametnih telefona.

Kina je ostvarila 67,2 milijarde dolara prodaje za Apple u fiskalnoj godini koja je završila 24. septembra 2023, što predstavlja 18% ukupne prodaje. Analitičari sa Wall Streeta trenutno očekuju da će prodaja u Kini i području porasti skoro 16% u novoj Appleovoj fiskalnoj godini zbog velike potražnje za nadolazećim iPhoneom 15.

Ali činilo se da je izvršni direktor Tim Kuk smanjio očekivanja o Kini potpisivanjem opreznih finansijskih izgleda za septembar, kada je objavio rezultate ranije ovog mjeseca.

“Nastavili smo da se suočavamo sa neujednačenim makroekonomskim okruženjem,” rekao je Kuk analitičarima u razgovoru o zaradi.