Darko Đikanović, adriatic appraisal

Đikanović: Ova godina može biti rekordna po investicijama u nekretnine

Podijeli

Među glavnim investitorima u kupovini nekretnina u Crnoj Gori se izdvajaju investitori iz Srbije, Rusije i Turske koji su i dalje veoma aktivni na našem tržištu, kazao je Darko Đikanović, analitičar tržišta nekretnina kompanije Adriatic Appraisal. Analitičari Bloomberg Adrije, s druge strane, tvrde da su cijene nekretnina u regionu i dalje u porastu u odnosu na SAD i Njemačku gdje su one u padu.

Đikanović navodi da strane direktne investicije u nekretnine nastavljaju da rastu i u prvoj polovini ove godine.

“Nedavno objavljeni podaci Centralne banke pokazuju da su strane direktne investicije u sektor nekretnina nastavile rast u prvoj polovini godine, dostižući vrijednost od 222,8 miliona eura. Ovo predstavlja povećanje od 11 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – godine koja se istakla kao rekordna u pogledu investicionih aktivnosti u posljednjih 15 godina”, kazao je Đikanović, dodajući da uprkos značajnom povećanju cijena, promjenama poreskih regulacija i ukidanju programa ekonomskog državljanstva, tržište nekretnina je nastavilo da bilježi dobre rezultate.

“Među glavnim investitorima se izdvajaju tradicionalno prisutni investitori iz Srbije, Rusije i Turske koji su i dalje veoma aktivni na tržištu, a takođe i investitori iz Njemačke i SAD-a koji su posljednjih godina sve prisutniji. Ukoliko se trend rasta nastavi i u drugoj polovini godine, postoji mogućnost da vrijednost stranih ulaganja u nekretnine dostigne istorijski rekordnu vrijednost”, ističe Đikanović.

Međutim, kako tvrdi tim analitičara Bloomberg Adrije, cijene nekretnine su u našem regionu u porastu iako se snižavaju u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj, prenosi Pobjeda.

Faktori koji su zajednički svim zemljama, a koji su uzrokovali ovakve trendove, kako navodi tim analitičara Bloomberg Adrie, ogledaju se u rastu prosječnih neto plata, niskim kamatnim stopama i rastu udjela stambenih kredita u ukupno plasiranim kreditima, kao i rastu cijena građevinskih materijala.

U posljednjih 10 godina cijene novih stanova u regionu najbrže su rasle u Srbiji i u tom periodu skočile su za 35 odsto. Taj procijenat nešto je niži od EU proseka, gdJe su cijene od 2011. do 2021. godine porasle 42 odsto, pokazali su podaci analitičkog tima Bloomberg Adrie.

Tim analitičara Bloomberg Adrije, navodi da u budućnosti treba očekivati barem stabilizaciju cijena nekretnina na svih pet tržišta u regionu, a na to će uticati nekoliko faktora.

“Naš stav za cijene nekretnina je smanjenje u odnosu na trenutno povišene nivoe ili u najboljem slučaju stabilizacija oko sadašnjih nivoa. Broj izdatih građevinskih dozvola snažan je pokazatelj građevinskih aktivnosti za sljedećih šest mjeseci, s nedavnim usporavanjem međugodišnjih trendova u vezi s građevinskim dozvolama koji ukazuju na manju građevinsku aktivnost tokom 2023. Pogled na građevinsku aktivnost takođe je funkcija opšteg slabljenja ekonomske aktivnosti u budućnosti”, navode analitičari.

Analitički tim Bloomberg Adrije predviđa da jedan od tih faktora jesu rastuće kamatne stope koje centralne banke primjenjuju posljednjih nekoliko mjeseci kao odgovor na sve veću inflaciju. Taj rast kamatnih stopa čini zaduživanje putem stambenih kredita manje atraktivnim. Pored toga, anketa o bankarskim kreditima pokazala je zaoštravanje u kreditiranju, što je takođe faktor koji demotiviše građane da obezbijede sebi novu nekretninu.

Usporavanje rasta svjetske privrede još jedan je od faktora koji će uticati na smanjenje ulaganja u sektor nekretnina, jer će se više novca trošiti na ublažavanje inflacije. Da li su investitori manje ili više zainteresovani za gradnju pokazaće tražnja za građevinskim dozvolama.

S druge strane, faktori koji mogu pozitivno uticati na dalji rast cijena nekretnina jesu nestašica energije, skokovi u troškovima sirovina, negativna kretanja na tržištu rada, još uvijek niske kamatne stope koje su privlačne za kupce kuća.

Ako ste propustili:

Strane investicije u Crnu Goru i dalje u padu, rast jedino u sektoru nekretnina