dollar, dolar, us dollar

Dolar pada

Podijeli

Vrijednost dolara prema korpi valuta na deviznim tržištima je blago pala, nakon što je dostigla najviši nivo od početka juna prošle nedjelje.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,11 odsto, na 104,05 poena, javlja Index.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je 0,03 odsto, na 146,45 jena.

Međutim, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je euro poskupio 0,05 odsto, na 1,0805 dolara.

Cijene nafte su, s druge strane, blago pale, nastavljajući negativni trend koji je ušao u treću nedjelju.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,09 odsto, na 84,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 odsto, na 79,79 dolara.

Azijske berze su porasle početkom sedmice. Cijene azijskih akcija porasle su u ponedeljak, uglavnom na kineskim tržištima, pošto su kineske vlasti najavile nove mjere za jačanje tržišta kapitala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkog regiona bio je oko 7 sati plus 1,4 odsto.

Istovremeno, na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao za 1,6 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,6 i 2,3 odsto.

Kineski berzanski indeksi su jutros najviše porasli pošto su tamošnje vlasti najavile smanjenje naknada za trgovanje na tržištu kapitala kako bi podstakle cijene akcija, koje se kreću blizu najnižeg nivoa ove godine.

Međutim, to će stimulisati tržište kapitala, ali ne i realnu ekonomiju, koja nastavlja da raste mnogo sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih mjera kovida.

Jutros je saopšteno da je profit kineskog industrijskog sektora u julu pao sedmi mjesec zaredom, za 6,7 odsto na godišnjem nivou.

“Nove mjere imaju za cilj oživljavanje tržišta kapitala, ali ne predstavljaju značajan podsticaj za ubrzanje realne ekonomije”, pišu analitičari brokerske kuće Nomura u svom osvrtu na stanje na tržištima.

Na ostalim azijskim berzama se trguje opreznije jer je u petak predsjednik američke centralne banke Džerom Pauel rekao da je Fed spreman da dodatno podigne kamatne stope jer se inflacija, uprkos popuštanju posljednjih mjeseci, i dalje kreće iznad ciljanih nivoa.

Zbog toga će ove nedjelje fokus investitora biti na izveštajima o inflaciji i zaposlenosti u SAD, što bi moglo značajno uticati na smjer kretanja tržišta.