Najveće širenje dosad: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Podijeli

ETR donosi iskustvo i stručnost kroz 20 godina rada s klijentima kao što su Reuters, Citibank, ESPN, Business Insider i Honda, i još snažniji pristup najvećem svjetskom tržištu za digitalne usluge

Jedna od najvećih hrvatskih IT kompanija, Infinum, preuzela je kreativnu digitalnu agenciju sa sjedištem u Njujorku, ExpandTheRoom (ETR). Domaći nagrađivani tehnološki kolektiv, čiji su klijenti, između ostalih, Philips, KPMG, Porsche i Warner Brothers, ovim potezom širi svoj doseg u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi odgovorio na rastuću potražnju u području strateške digitalne transformacije.

Infinum trenutno posluje iz osam kancelarija u Evropi i SAD-u, zapošljava oko 400 stručnjaka iz područja dizajna i razvoja digitalnih proizvoda te kontinuirano sarađuje s globalnim brendovima u stvaranju inovativnih rješenja za različite sektore uključujući automobilsku industriju, finansije, zdravstvo i retail.

“Glavna motivacija za akviziciju je uspostaviti jaču prisutnost u Sjedinjenim Državama. Postojeća kancelarija u Njujorku već ostvaruje odlične rezultate na najvećem tržištu za digitalne usluge na svijetu, a uz pojačanja iz ETR-a moći ćemo svoje poslovanje podići na viši nivo. Ponosni smo što možemo izraziti dobrodošlicu iskusnom i stručnom timu koji iza sebe ima snažnu bazu klijenata kao što su Citibank, ESPN, Reuters, Business Insider i Honda. Vjerujem da ćemo na ovaj način postojećim klijentima osigurati još kvalitetniju uslugu, a uz veći tim u US-u lakše dolaziti i do novih klijenata”, rekao je Nikola Kapraljević, CEO Infinuma.

NASTAVAK TEKSTA ISPOD FOTOGRAFIJE

Kapraljević

Infinum i ETR, osim iskustva i komplementarne kompanijske kulture dijele i sličan početak. Američku agenciju, koja se posebno ističe stručnošću u području korisničkog iskustva i analitičkom pristupu, osnovala su dvojica prijatelja, James Cole (CEO) i Todd Doyle (Creative Director), a kroz godine okupili su tim od 24 stručnjaka koji će u saradnji s Infinumom sada moći da preuzmu još zahtjevnije projekte i veće klijente.

“Potražnja za vrhunskim korisničkim iskustvom je na vrhuncu. Uvođenjem tehnologija poput vještačke inteligencije, potrebe za digitalnom transformacijom samo će se dodatno povećavati. Ulazimo u novu eru te iz prve ruke vidimo da brendovi traže dodatnu ekspertizu kako bi se prilagodili novim okolnostima. S obzirom na te trendove, Infinum i ETR strateški se udružuju kako bi bolje vodili i usmjeravali globalne klijente kroz izazove s kojima će se suočavati u budućnosti”, kazao je James Cole, CEO kompanije ExpandTheRoom.

NASTAVAK TEKSTA ISPOD FOTOGRAFIJE

Cole

Stručnjaci američke digitalne agencije dodatno će pojačati Infinumove kompetencije. Zajedno će klijentima omogućiti dodatnu vrijednost utemeljenu na strateškom dizajnu i modernim tehnologijama, uključujući inovacije iz područja vještačke inteligencije, korisničkog iskustva, interneta stvari, i kibernetičke sigurnosti.

Infinumova akvizicija finansirana je kombinacijom vlastitih sredstva i kredita EBRD-a. Odobreni kreditni okvir iznosi 10,8 miliona eura, a sredstva će se koristiti za ovu i buduće strateške akvizicije. Ovo predstavlja značajno novo poglavlje u rastu kompanije i još snažniji pristup najvećem svjetskom tržištu za digitalne usluge.

Ovom akvizicijom Infinumovi konsolidovani prihodi rastu za nešto više od 20% u odnosu na prethodnu godinu pa će u 2023. iznositi oko 29 miliona eura.

O INFINUMU

Infinum je nezavisna agencija za dizajn i razvoj digitalnih proizvoda koja sarađuje s vodećim globalnim brendovima i svjetski poznatim preduzećima u izradi inovativnih digitalnih rješenja za niz sektora, uključujući automobilsku industriju, finansije, zdravstvo i retail. Od svog osnivanja 2005. godine Infinum isporučuje digitalne proizvode koje koriste milioni korisnika širom svijeta, a mnogi od njih osvojili su i svjetski priznate nagrade struke poput Red Dot i iF Design Award. Infinum broji oko 400 zaposlenih i vanjskih saradnika te posluje iz osam kancelarija u Evropi i SAD-u, a glavni mu je fokus stvaranje autentičnih digitalnih iskustava koja unapređuju poslovanja i donose vrijednost korisnicima.

Homepage

O EXPAND THE ROOM

ETR je američka digitalna agencija koja ima više od 20 godina iskustva u kreiranju digitalnih iskustava za klijente kao što su Citibank, ESPN, Reuters, Business Insider i Honda. Zaposleni ETR-a pokrivaju cjelokupnu teritoriju SAD-a, a posao im je definisanje strategija i razvoj proizvoda sa prioritetom korisničkog iskustva i dizajna. S ciljem stvaranja proizvoda koji su korisni, estetski uravnoteženi i prije svega učinkoviti, ETR je razvio sopstveni pristup za rješavanje izazova u dizajnu naziva Purpose-Driven Design.

Home

Promo