Goran Đurović, Stop inflaciji

Ekonomisti o “državnom” spuštanju cijena u marketima: “To je predstava”

Podijeli

Da je Vlada mogla uticati na spuštanje cijena kod trgovaca, već bi to učinila. Na ovakav način samo ih može prozvati na društveno odgovorno poslovanje.

Vlada ne samo da inflaciju nije spustila, već je smanjivanjem PDV-a povećala oportune apetite trgovaca. Trgovci žele što više prihoda. Politiku cijena definišu uprave trgovaca, a ne Vlada. Dakle, Vlada u namjeri da spusti cijene neće uspjeti, tako da se sve svodi na predstavu za građane. Možda pokoji trgovac bude voljan spustiti cijene proizvoda iz potrošačke korpe, ali to će biti samo kratkoročno, u dugom roku one će opet porasti.

Tako je za Slobodnu Dalmaciju dr. Petar Vušković komentarisao inicijativu spuštanja cijena na nivo s kraja prošle godine, koju je pokrenula Vlada Hrvatske.

Nakon dva dana sastanaka čelnih ljudi deset trgovačkih lacaca o predstavnika vlade, dogovoreno je snižavanje cijena dijela njihovih asortimana.

Slično je nedavno učinila i Vlada Srbije, snižavajući cijene paketa 20 osnovnih životnih namirnica, a tokom godine je i crnogorska Vlada imala vremenski ograničenu akciju “Stop inflaciji”, sa istim ciljem – da građanima donekle pomogne u borbi sa svakodnevnim poskupljenjima.

SEEbiz/Investitor