Louis Vuitton, luxury, city, wealth, rich

Kraj zlatne ere luksuza je blizu

Podijeli

Proizvođači luksuzne robe mogli bi upasti u nevolje, jer bi luksuzni superciklus koji je podstakao cijene mnogih dionica iz tog lukrativnog sektora mogao doći do kraja.

To je procjena analitičke kompanije RBC Capital Markets, gdje imaju ne baš ružičaste poglede na taj sektor. U nedavnoj napomeni, kompanija je navela pet razloga zašto bi investitorima bilo pametno da budu oprezni kada je ulaganje u sektor luksuza u pitanju.

RBC je istakao da su njene procjene za 2023. godinu konstantno bile ispod očekivanja Streeta. “Očekujemo konsolidaciju snažnih višegodišnjih dobitaka za luksuzni sektor… uz veće kamatne stope i niže raspoložive prihode za zapadne potrošače i makrosituaciju u Kini koja ne podržava optimizam.”

Evropski tim koji pokriva luksuzne i premium brendove navodi samo tri dionice s dobrim učinkom: LVMH Moet Hennessy, Kering i Compagnie Financière Richemont. Među brendovima sportske opreme, samo Nike i Puma imaju tu ocjenu.

EssilorLuxottica Société i Pandora su ocijenjeni od strane RBC kao slabiji brendovi.

Kao jedan od pet razloga, RBC navodi da je veličina luksuznog tržišta oko 25% iznad nivoa iz 2019. godine, a nedavne stope rasta su iznad dugoročnih prosjeka za većinu kompanija u kategoriji. “Ovo nije održivo i mi očekujemo umjerene trendove rasta prihoda u srednjem roku”, navode iz RBC-a.

Dok su raspoloženi potrošači pomogli u pokretanju rasta luksuznih proizvoda posljednjih godina, njihov broj se sada smanjuje.

Treće, dok je jednačina cijena uz volumen i izbor u posljednje vrijeme podstakla luksuzne kompanije, ta se jednačina sada mijenja – i to ne u korist kompanija. Na primjer, od 2019-2022, Louis Vuitton je imao jednačinu od +11% cijene, +3% volumena i +3% iznora. Za fiskalnu 2024, RBC predviđa +2-3% cijene, 0% volumena i +5-6% mješavine.

Četvrto, pad luksuza dogodio se tri puta od 2010. Oni su, u prosjeku, trajali četiri kvartala i doživjeli su pad cijena dionica od 12%. RBC napominje da bi ovaj put mogao biti drugačiji – i još gori – s obzirom na visoke kamatne stope, inflaciju i kineske probleme.

Konačno, RBC je saopštio da su makro trendovi najgori u posljednjih nekoliko decenija za sektor luksuza. “Prosječni potrošači imaju manje preostalih prihoda, što će vjerovatno uticati na potrošnju.”

Naslovna fotografija: Dyana Wing So on Unsplash

Ako ste propustili:

Potop dionica LVMH-a: Zbrisano 6 milijardi dolara bogatstva Bernara Arnoa