Wall Street: Optimizam uoči objave poslovnih rezultata

Podijeli

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle jer američke kompanije javljaju o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, a ulagači se, uz to, nadaju da je završen ciklus povećanja kamata.

Dionice su zaključile dan s rastom u ponedjeljak jer su se ulagači pripremili za mnoštvo korporativnih zarada ove sedmice, javlja SEEbiz. Wall Street se takođe pripremao za pojačane geopolitičke napetosti dok su SAD pokušavale unaprijediti napore da obuzdaju sukob Izraela i Hamasa.

Dow Jones Industrial Average porastao je 0,9%, ili više od 300 bodova, dok je tehnološki težak Nasdaq Composite predvodio skokom od 1,2%. S&P 500 dobio je više od 1%.

Sezona objave kvartalnih zarada zahuktava se ove sedmice, s izvještajima Goldman Sachsa (GS) i Bank of America (BAC) koja će biti objavljena u utorak, nakon optimističnih rezultata njihovih takmaca s Wall Streeta. Ažuriranja Tesle i Netflixa pokreću tehnološke zarade u srijedu, a vjerojatno će se pomno ispitati u potrazi za pokazateljima otpornosti sektora usred “viših za duže” kamatne stope.

Uz rezultate JPMorgana u petak, izvršni direktor Džejmi Dajmon rekao je da bi ovo moglo biti “najopasnije vrijeme koje je svijet vidio u decenijama”, upozorenje koje odjekuje danima kasnije.

Ako ste propustili:

Dajmon: Živimo možda najopasnija vremena u posljednjih nekoliko decenija