Mercator

Mercator objavio izvještaj za 2022. sa zakašnjenjem: Pominju se i problemi Fortenove

Podijeli

Mercatorov finansijski izvještaj za 2022. godinu objavljen je sa značajnim zakašnjenjem, a u njemu se naglašavaju problemi Fortenova grupe u čijem sastavu posluje Mercator, javio je FORBES Slovenija.

U okviru Mercator grupe posluje i crnogorski Mercator, kroz lanac marketa Idea.

S gotovo dvomjesečnim zakašnjenjem, trgovačka kompanija Mercator objavila je godišnji izvještaj za 2022. godinu, a kasnio je zbog usklađivanja s naknadnim prilagođavanjima, javlja slovenačka redakcija Forbesa. Revizorska kuća PwC usklađivala je vrijednosti nekretnina i rizike u krovnoj kompaniji Fortenova, koja je vlasnik Mercatora i pri tome je jasno naglašena neizvjesnost oko budućnosti Fortenove.

Naime, Mercator je garant za kredite vlasnika Fortenove koji, kako je naglašeno u izvještaju, „možda neće moći da dobije dugoročno refinansiranje nakon novembra 2024. godine” zbog nemogućnosti rješavanja problema sa strukturom vlasništva kompanije.

„Ovo ukazuje na to da postoji značajna neizvjesnost koja bi mogla baciti značajnu sumnju na sposobnost Društva da nastavi s neograničenim poslovanjem“, naglašeno je u izvještaju Mercatora.

FORBES Slovenija u svom tekstu podsjeća da je dio Fortenove u rukama sankcionisanih ruskih vlasnika te da još nije riješeno refinansiranje duga u obveznicama koji je veći od milijardu eura, te je Fortenova bila u junu ove godine prisiljena da prihvati još teže uslove vlasnika obveznica.

Kažu, međutim, da je uprava Fortenove optimistična oko rješavanja problema, te ističu da je ključni čovjek Fortenove, Fabris Peruško, na pitanje FORBES Slovenije kako misle da riješe probleme odgovorio da kompanija bilježi dobre rezultate i da su u toku vlasničke promjene – koje će biti „završene u nadolazećim sedmicama“. Peruško je, naime, posjetio Sloveniju na dan objave finiša u pregovorima oko kupovine slovenačkog maloprodajnog lanca Engrotuš. Ako će se prodaja realizovati, to će značiti da će Fortenova upravljati s oko 3.000 prodajnih mjesta u regionu. O tom poslovnom potezu pisao je i FORBES Hrvatska.

PwC dao uslovno mišljenje

Zanimljivo je da je revizorska kuća PwC za Mercator dala uslovno mišljenje (ono još može biti i bezuslovno ili negativno).

Kao ključni uzrok takve ocjene navedena je vrijednost dugotrajne imovine i imovine namijenjene prodaji, kao i prava korišćenja imovine. Izvještaj o tome je pripremio vanjski nezavisni procjenjitelj, ali je PwC naveo da ne može potvrditi osnovanost pretpostavki vrednovanja „s dokazima o određenim pretpostavkama, posebno u odnosu na investicione izdatke i prilagođavanje za prodajni popust“.

Mišljenje se odnosi na stavku koja je smanjena s 441,3 miliona eura na 420,1 miliona eura. Među razlozima za mišljenje s rezervom je i korekcija knjigovodstvene vrijednosti ulaganja u Mercator-H (Hrvatska). Ona je, naime, na početku 2021. godine iznosila 42,5 miliona eura, a na kraju godine 1,6 miliona više.

Mercator je prošlu godinu ostvario 1,26 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 2,6 odsto više nego godinu dana prije, no poslovnu godinu su završili s gubitkom od 1,8 miliona eura.

Prošlogodišnji gubitak u Mercatoru prvenstveno pripisuju promijenjenim uslovima poslovanja i rastu troškova. Takođe smatraju da je dodatni negativni uticaj na rezultat imala i tržišna konkurentnost. Kažu da su bili „primorani da ograniči uključivanje viših nabavnih cijena i povećanja troškova u maloprodajne cijene“.

„U Mercatoru smo izdvajali značajna sredstva za ublažavanje rasta cijena, uglavnom na račun vlastite marže“.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBIDTDA) Mercatora iznosila je 66 miliona eura, što je 18,5 odsto manje nego prethodne godine.

Istovremeno je pao i neto finansijski dug koji je na kraju 2022. godine iznosio 425,6 miliona eura, što je gotovo za četvrtinu manje nego 2021. godine.

Izvor: Forbes Hrvatska, naslovna fotografija: Mercator.si