Uoči Dana zahvalnosti: Voren Bafet donira 870 miliona dolara u dobrotvorne svrhe

Podijeli

Investitor Voren Bafet donira oko 870 miliona dolara četirima porodičnim fondacijama uoči praznika Dana zahvalnosti, nastavljajući tradiciju poklanjanja svog ogromnog bogatstva procijenjenog na oko 120 milijardi dolara.

Donacije su u obliku dionica, saopštio je njegov konglomerat Berkshire Hathaway. U saopštenju se navodi da 1,5 miliona dionica ide Fondaciji Susan Thompson Buffett, koja nosi ime po njegovoj supruzi. Još 900.000 dionica ravnomjerno se dijeli između tri dobrotvorne organizacije koje vode njegova djeca.

Bafet je rekao da donacije “ponavljaju one date na Dan zahvalnosti prošle godine” i da “dopunjuju određena životna obećanja koja sam dao 2006. i koja se nastavljaju do moje smrti (u 93. godini osjećam se dobro, ali u potpunosti shvatam da igram u ‘produžecima’).”

Bafet je prošle godine donirao oko 750 miliona dolara istim fondacijama. Iste donacije daje svake godine od 2006, podsjeća CNN.

U pismu dioničarima, Bafet je u utorak napisao da on i njegova djeca “imaju zajedničko uvjerenje da dinastičko bogatstvo, iako legalno i uobičajeno u velikom dijelu svijeta, uključujući Sjedinjene Države, nije poželjno”.

„Takođe se slažemo da je kapitalizam – bez obzira na njegove slabosti, uključujući ogromne razlike u bogatstvu i političkom uticaju koji pomalo hirovito pruža svojim građanima – činio čuda i nastavlja da čini čuda“, napisao je.

U pismu se takođe navodi da je “prednost Berkshirea to što je izgrađen da traje” i da će “izrazite karakteristike i ponašanje kompanije biti podržane mojim velikim Berkshire holdingom”.

93-godišnjak i dalje kontroliše kompaniju koja se konstantno širi. Za svog nasljednika 2021. imenovao je Grega Abela, šefa poslovanja sekcije u Berkshire Hathawayu.

Berkshire Hathaway je nedavno javio o porastu operativnih zarada u trećem kvartalu i rekordno visoku gomilu gotovine od 157 milijardi dolara.