Google, Alphabet, worker, employee
YouTube scr

Google je zloupotrijebio Android. Sada mora da plati 700 miliona dolara

Podijeli

Google će platiti 700 miliona dolara kako bi nagodio tužbu koju je pokrenula grupa američkih država optužujući kompaniju za kršenje konkurencije u Play prodavnici na Android uređajima, prema sudskim podnescima objavljenim u ponedjeljak.

Objava uslova nagodbe, koja je postignuta u septembru, dolazi nakon što je programer igara Epic Games prošle sedmice dobio sličan slučaj protiv tehnološke kompanije, prenosi SEEbiz.

Google je pristao da plati 630 miliona dolara fondu za obeštećenje potrošača, a još 70 miliona ide državama, pokazuje sudski dokument. Prema nagodbi, Google je takođe pristao da unese promjene u način rada sistema Android u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), poput dopuštanja programerima da implementiraju alternativni način plaćanja unutar aplikacije.

U pitanju su bili Google-ovi ugovori s proizvođačima pametnih telefona, mrežnim operaterima i programerima igara, koji su, prema tužbi, eliminirali konkurenciju u Play prodavnici.

Google je prikupljao prekomjerne provizije za digitalne kupovine u Play prodavnici sprečavajući alternativne načine plaćanja koji bi mogli ponuditi niže naknade, stoji u tužbi država.

U novembru prošle godine Google je u partnerstvu sa Spotifyjem započeo pilot program pod nazivom naplata po izboru korisnika, koji je korisnicima dao izbor između korištenja Google Play sistema plaćanja ili direktnog plaćanja Spotifyju za kupovinu artikala ili pretplate. Google je rekao da će pilot program testirati opcije za alternativne načine plaćanja i prikupiti povratne informacije od programera o tome kako bi se mogao razvijati.

Kompanija se sada obvezala uvesti opciju u Play prodanicu. Google će takođe omogućiti razvojnim programerima da kupce usmjeravaju van svoje trgovine na druge načine plaćanja.