Foto: Luštica Bay

Država postaje suvlasnik Luštica Bay-a: Dug od 4 miliona pretvoren u akcije

Podijeli

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za pretvaranje duga 4 miliona eura privrednog društva Luštica Development AD Tivat prema državi Crnoj Gori u akcije, odnosno akcijski kapital u navedenom društvu, saopšteno je nakon sjednice Vlade u petak.

Četiri dospjele dodatne godišnje rate za 2019, 2020, 2021. i 2022. godinu biće pretvorene akcije, čija je pojedinačna vrijednost jedan euro, precizirali su.

Ugovorom o zakupu i izgradnji, koji su Luštica development AD Tivat, Vlada Crne Gore i Opština Tivat, zaključili 23. oktobra 2009. godine, predviđeno je da će Društvo, između ostalog, za prvih 10 godina perioda zakupa plaćati Vladi, i tzv. dodatnu godišnju zakupninu u iznosu od milion eura eura.

“Pri tome je predviđeno da navedena dodatna godišnja zakupnina neće predstavljati novčano plaćanje, već će biti plaćena u naturi, u formi izdavanja državi običnih akcija u društvu. Konstatovano je da je do sada već izvršno plaćanje dodatne godišnje zakupnine u ukupnom iznosu od 5.000.000 eura, po kom osnovu je Država stekla vlasništvo nad dodatnih 5.000.000 običnih akcija u Društvu (ukupni akcijski kapital društva na dan donošenja Odluke Skupštine akcionara društva, iznosi 69.559.781 eura i podijeljen je na 69.559.781 običnih akcija, pojedinačne nominalne vrijednosti jedan euro)”, objasnili su iz Vlade.

Na osnovu emisije akcija koja treba da se sprovede obezbjeđuje se plaćanje godišnje dodatne zakupnine Vladi, za četiri godine, dok će za 2023. godinu, nakon donošenja odgovarajuće Odluke Skupštine akcionara biti izvršeno i plaćanje posljednjeg iznosa po osnovu dodatne godišnje zakupnine.