Apple store, iPhone
Foto: Laurenz Heymann, Unsplash

Akcije Apple-a tonu

Podijeli

Appleove dionice pale su prvog dana trgovanja u godini, opterećujući američko tržište dionica i uznemirujući rast Big Tech-a postignutog u 2023.

Dionice proizvođača iPhonea potonule su u utorak 3,6 odsto nakon što je investicioni gigant Barclays snizio ocjenu dionica na “manju težinu” sa “jednake”, navodeći razočaravajuću prodaju iPhonea 15, posebno u Kini.

Barclays je takođe smanjio ciljnu cijenu na 160 dolara sa 161 dolara.

“I dalje bilježimo slabosti u iPhone volumenu i miksu, kao i nedostatak povratnog vraćanja u Mac-ovima, iPadima i nosivim uređajima”, napisali su analitičari u bilješci. “Nastavak perioda slabih rezultata u kombinaciji s višestrukim širenjem nije održiv.”

Smanjenje izgleda proizlazi iz ublažavanja potražnje za najnovijim iPhoneom, budući da korisnici imaju manje podsticaja za nadogradnju s ograničenim novim funkcijama. Očekuje se da će iPhone 16 sljedeće generacije, koji će izaći kasnije ove godine, imati postepene nadogradnje koje bi pomogle rast prodaje.

Predviđa se da će Apple-ovo poslovanje s uslugama, koje uključuje Apple TV+ i Apple Music, takođe “omekšati”, dijelom zbog pojačane kontrole regulatora.

Vijest je uslijedila nakon nekoliko teških sedmica za Apple, koji je svoje najnaprednije Apple Watch modele privremeno povukao s tržišta u SAD-u. Taj potez je proizašao iz odluke američke Komisije za međunarodnu trgovinu kojom će se zabraniti uvoz uređaja zbog kršenja patenata registrovanih na drugu kompaniju. Apple je od tada nastavio prodaju Apple satova nakon što je savezni žalbeni sud blokirao zabranu uvoza.

Analitičari u investicionim bankama i brokerskim kućama često ne izdaju rejtinge za dionice „prodaje“ ili slično, a još manje za kompanije tako istaknute kao što je Apple, čija tržišna kapitalizacija iznosi skoro 3 triliona dolara. U junu, Apple je postao prva kompanija koja je zatvorila na 3 triliona dolara, što ga čini najvećom kompanijom na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, podsjeća CNN.

Istraživački rad objavljen u Journal of Accounting-u, “Auditing and Finance” prošlog avgusta otkrio je da su takvi pozivi u prosjeku činili samo 9% svih preporuka, u poređenju sa “snažnim kupovinom” i “kupovinom”, koji predstavljaju 46% ocjena.

Pad dionica Applea povukao je nadolje šire tržište. Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite pali su za oko 0,6%, odnosno 1,6%. Dow Jones Industrial Average s plavim čipovima zaključio je nešto više.

Apple dionice su prošle godine porasle 48 odsto, što je dio dionica “Magnificent Seven” mega-cap tehnoloških dionica, čiji su prinosi pokretali veći dio dobitaka S&P 500 u 2023.

Gledajući unaprijed u ovu godinu, međutim, neki investitori očekuju da bi se rast mogao proširiti kako na Wall Streetu raste optimizam da bi Federalne rezerve mogle početi sa smanjivanjem kamatnih stopa, a investitori skreću pažnju na dionice koje bi mogle dobro poslovati ako se privreda ponovo ubrza.

To bi moglo dovesti do nekih padova velikih tehnoloških imena, jer investitori prebacuju gotovinu iz takvih holdinga u druge dijelove svog portfelja.

“Ove dionice bi se mogle koristiti kao izvor sredstava ako se izbjegne teško slijetanje i liderstvo se proširi izvan sekularnog rasta dionica”, napisala je Savita Subramanian, šefica američkog kapitala i kvantitativne strategije u Bank of America u bilješci od 29. decembra.