Ištvan Tiborc, BDPST Group
Tiborc (Foto: BDPST Group)

“Hoću da budem glavni igrač u regionu”: Ko je Mađar koji je upravo kupio 11 luksuznih nekretnina u Novom Beogradu?

Podijeli

Glavna zvijezda u beogradskim medijima ovih dana je Ištvan Tiborc, zet mađarskog premijera Viktora Orbana. Jedan od najbogatijih Mađara postao je vlasnik 11 poslovnih zgrada u Novom Beogradu. Iznos ‘dila’ nije saopšten, piše portal Bonitet.com.

Konsultantska kuća CBRE SEE poslala je medijima saopštenje o tome da je savjetovala mađarski Diofa Fund Management u kupovini portfolija Indoteka u Srbiji.

Prodajom je bilo obuhvaćeno 11 objekata premium klase, površine veće od 122.000 kvadrata, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue kao i poslovna zgrada House.

Indotek, koji je takođe mađarska kompanija, ovaj portfolio je kupio od poljskog GTC-a 2021 za 267 miliona eura.

Diofa Fund Management je dio BDPST Group. A u njenom sastavu je i Waberer’s Group, koja je u oktobru prošle godine kupila većinski udio od 55% u velikom igraču na srpskom tržištu distribucije, MD International (MDI).

Vlasnik BDPST Group je pomenuti Ištvan Tiborc.

Ne čitajte LinkedIn

Ako za informaciju koristite LinkedIn, Tiborc poslovno ‘postoji’ od 2015. godine kada je osnovao BDPST Group. Ali njegov ‘biznis’ počeo je malo ranije. A evo i zašto svoju LinkedIn biografiju nije ‘osvježio’:

Tiborc s nalazi među 30 najbogatijih Mađara, ali i 30 najuticajnijih. Nije ni prvi ni posljednji biznismen iz regiona čiju zvaničnu (i pravu) biografiju ne možete lako naći (ako uopšte postoji). Srećom, postoje novinski izvještaji.

On je 2008. prvo upoznao buduću suprugu Rahel, a iste godine i tasta Viktora Orbana. Par se vjenčao 2013.

Tiborc je godinu dana prije nego što će tast po drugi put preuzeti vođenje mađarske vlade 2010, sa partnerom osnovao ES Holding. Odmah nakon što je Orban oformio vladu, mijenja joj ime u E-OS Innovatív. Tada počinje njegov uspon na biznis sceni.

Ištvan Tiborc je mislio da ne može da se bavi biznisom i bude zet premijera

E-OS Innovativ, kasnije Elios Innovativ, prvenstveno se bavio instalacijom ekološki prihvatljive i efikasne energetske tehnologije. ‘Ekspertiza’ – ulično i LED osvjetljenje.

Dobija 19 tendera vlade za osvjetljavanje gradova, a izvještaji su pokazali da je u 8 od tih 19 bio jedini ponuđač.

Otkriće pojedinih medija u Mađarskog da novcem dobijenim iz EU fondova, njegova firma ‘lampe’ naplaćuje 56 odsto više od uobičajne cijene, bilo je tema i međunarodne istrage zbog kojih je i EU povukao određena sredstva iz Mađarske. To ga je natjeralo da 2015. godine proda sve akcije u firmi.

„Shvatio sam u vezi sa svojim učešćem i povlačenjem iz Eliosa, da u Mađarskoj, kao član premijerove porodice, ne mogu da se bavim baš ničim. . . . Kao član premijerove porodice, neophodno je da ostanete podalje od državnih ili opštinskih stvari. Morao sam da naučim i prihvatim ovo,” rekao je tada za mađarske medije Tiborc i ušao u ‘pravi biznis’.

“Hoću da budem glavni igrač u regionu”

To je uradio osnivanjem BDPST Group preko koje ima portfolio najelitinijih nekretnina u Budimpešti, hotele, skijalište u Austriji i poneku banku.

Prošle godine je za Budapest Business Review rekao da više ne radi sa kompanijama koja koriste javna sredstva. Ali nije negirao da koristi i subvencije.

“Kompanije kao što su Diofa, Granit Bank ili Waberer’s, u kojima BDPST ima udio, imaju nezavisan menadžment i ne mogu da im naložim da se prijave ili ne prijave na bilo koji tender, jer bih time mogao naštetiti drugim akcionarima. Iz tog razloga, menadžeri donose prave odluke o takvim stvarima bez obzira na mene, to je sve.”

I hoće da bude glavni igrač u regionu.

“Diofa Fund Management, koji je dio grupe, omogućava nam da kupujemo uglavnom kancelarijske portfelje u regionu. Ovo prekogranično širenje je definitivno dio naše strategije da postanemo glavni igrač u regionu,” rekao je Tiborc u istom intervjuu.

Comments are closed.