Objašnjenje Bitcoin ETF-ova: Šta su i kako rade?

Podijeli

Bitcoin ETF-ovi pružaju tradicionalnim investitorima regulisano sredstvo ulaganja koje im omogućava da ulažu u bitcoin bez potrebe da direktno posjeduju kriptovalutu.

Bitcoin ETF-ovi su tema diskusije na kripto tržištima otkako su blizanci Winklevoss prvi pokušali da ih uvedu 2013. godine. Bitcoin fjučers ETF-ovi se trguju na američkim berzama nekoliko godina dok su spot bitcoin ETF-ovi konačno odobreni 10. januara 2024. i počeli su sa trgovanjem sljedećeg dana.

Coindesk nam donosi vodič o bitcoin ETF-ovima, kako funkcionišu i u koje već možete ulagati.

Šta je bitcoin ETF?

Bitcoin ETF-ovi su investicioni fondovi kojima se javno trguje i koji omogućavaju investitorima da steknu izloženost bitcoinu (BTC) bez stvarnog posjedovanja kriptovalute. Za razliku od kriptovaluta kojima se trguje na kripto berzama, ETF-ovi se trguju na tradicionalnim berzama hartijama od vrijednosti, kao što su New York Stock Exchange (NYSE) i Nasdaq.

Kada investirate u bitcoin ETF, ne kupujete direktno sam bitcoin. Umjesto toga, kupujete dionice u fondu koji drži bitcoin. Ovo regulisano sredstvo ulaganja osmišljeno je kako bi tradicionalnim investitorima bilo lakše da budu izloženi kretanju cijena bitcoina bez potrebe da konkretno kupuju i čuvaju digitalnu valutu, ublažavajući tehnološke prepreke ulaganja u kriptovalute.

Kako funkcionišu bitcoin ETF-ovi?

Bitcoin ETF-ovi funkcionišu na način sličan tradicionalnim fondovima kojima se trguje na berzi koji su vam možda poznati. Izdavač ETF-a, obično kompanija za upravljanje imovinom, kupuje osnovnu imovinu i bezbjedno je čuva kod čuvara. Zatim izdaje dionice svom fondu kako bi investitorima omogućio pristup osnovnoj imovini koja se drži u fondu.

U zamjenu za godišnju naknadu za upravljanje fondom, finansijska institucija upravlja kupovinom, skladištenjem i čuvanjem bitcoina u ime investitora ETF-a.

Kada ulažete u bitcoin ETF, u suštini kupujete dionice u fondu koji čuva bitcoin. Ovaj proces uključuje kreiranje novih dionica ETF-a koje odgovaraju potražnji. Nasuprot tome, kada prodate svoje dionice, one se otkupljuju, efektivno prilagođavajući ukupan broj dionica ETF-a u opticaju.

ETF dionice i cijene bitcoina

Vrijednost dionica bitcoin ETF-a odražava učinak bitcoina. Kako se cijena bitcoina kreće, vrijednost dionica ETF-a se prilagođava u skladu s tim.

Kako bi osigurali da dionice ETF-a ostanu usklađene s cijenama bitcoina, kreatori tržišta aktivno kupuju i prodaju, održavajući ravnotežu između ponude i potražnje. Ako cijena ETF-a počne da odstupa od stvarne cijene bitcoina, kreatori tržišta stupaju u akciju da bi uspostavili ravnotežu – ostvarujući profit u tom procesu.

Zašto se spot bitcoin ETF smatra tako velikim poslom?

Uvođenje spot bitcoin ETF-a smatra se značajnim razvojem u prostoru kriptovaluta iz nekoliko razloga:

* Uobičajeno usvajanje: Spot bitcoin ETF bi trebalo da privuče širi spektar investitora, uključujući institucionalne investitore, koji su do sada oklijevali da ulažu direktno u tržišta kriptovaluta iz regulatornih razloga. To bi moglo dovesti do povećanog usvajanja bitcoina kao investicionog sredstva.

* Regulatorno odobrenje: Lansiranje spot bitcoin ETF-ova zahtijevalo je regulatorno odobrenje američke Komisije za hartije od vrijednosti i berze (SEC), što bi moglo pružiti dodatni nivo legitimiteta i nadzora tržišta kriptovaluta. Ovo bi moglo utrti put za veću regulatornu jasnoću i prihvatanje kriptovaluta.

* Pogodnost i pristupačnost: Spot bitcoin ETF olakšava maloprodajnim investitorima da postanu izloženi bitcoinu bez tehničkih izazova upravljanja digitalnim novčanikom i sigurnosti privatnih ključeva. Nudi jednostavnije i već poznato sredstvo ulaganja.

* Zrelost tržišta: Lansiranje spot bitcoin ETF-ova moglo bi značiti da je tržište kriptovaluta sazrelo do tačke u kojoj može podržati regulisane i standardizovane investicione proizvode. Ovo bi moglo privući više institucionalnog kapitala i povećati stabilnost tržišta.

Iako su bitcoin futures ETF-ovi dostupni već neko vrijeme, uvođenje spot bitcoin ETF-a obećava dalje usvajanje, regulatornu jasnoću i zrelost tržišta za bitcoin kao klasu imovine.

Koja je razlika između bitcoin futures ETF-a i spot bitcoin ETF-a?

Primarna razlika između bitcoin futures ETF-a i spot bitcoin ETF-a leži u osnovnoj imovini u koju ulažu.

Bitcoin futures ETF ulaže u terminske ugovore koji svoju vrijednost izvode iz očekivane buduće cijene bitcoina. Ovi ugovori omogućavaju investitorima da spekulišu o kretanju cijena bitcoina bez posjedovanja stvarne kriptovalute.
Spot bitcoin ETF, s druge strane, ulaže direktno u sam bitcoin.

Investitori u spot Bitcoin ETF posjeduju udio stvarne kriptovalute, a vrijednost ETF-a je u direktnoj korelaciji s cijenom bitcoina na tržištu.