Microsoft
Foto: Matthew Manuel, Unsplash

Microsoft postao druga kompanija na svijetu vrijedna tri biliona dolara

Podijeli

Microsoft Corp. je dostigao istorijsku tržišnu valuaciju od tri biliona dolara u srijedu, što pokazuje kako je optimizam oko vještačke inteligencije (AI) podstakao naizgled nezaustavljiv napredak tog softverskog giganta.

Akcije su porasle čak 1,3 odsto na 403,95 dolara, što je rezultiralo tržišnom kapitalizacijom od tri biliona dolara. Ovo dostignuće učvršćuje Microsoftov status kompanije koja ima jednu od najvećih javnih akcija. Nakratko je nadmašio i Apple Inc. po vrijednosti, kompaniju koja je prošle godine postala prva koja je dostigla vrijednost od tri biliona dolara, ali je kasnije po vrijednosti pala ispod proizvođača iPhonea, a kompanije se od tada smjenjuju na listi.

Kompanija sa sjedištem u Redmondu u Vašingtonu jedna je od takozvanih “Veličanstvenih sedam” koja je podstakla napredak tržišta tokom 2023. godine, dobivši oko 57 odsto. Napredak se nastavio i u ovoj godini, uz rast od 7,4 odsto, koji premašuje rast od 4,6 odsto Nasdaq 100 indeksa. Microsoft čini 7,3 odsto S&P 500 indeksa, javlja Bloomberg Adria.

Veliki dio dobitka odražava entuzijazam investitora za vještačku inteligenciju i njen potencijal da ubrza rast zarada i prihoda. Microsoft, kroz svoje partnerstvo sa OpenAI Inc, smatra se jednom od kompanija kojoj će vještačka inteligencija najviše doprinijeti. Microsoft je klijentima omogućio da koriste usluge koje podržava vještačka inteligencija.

Predviđa se da će potražnja za uslugama vještačke inteligencije, zajedno sa računarstvom u oblaku koja je podržava, pogurati Microsoftove dugoročne trendove rasta. Očekuje se da će prihodi porasti za skoro 15 odsto u fiskalnoj 2024. godini, što je više od ukupnog tehnološkog sektora, prema podacima Bloomberg Intelligencea.

Ovaj rast rezultirao je time da je Microsoft jedna od najpopularnijih akcija na Wall Streetu. Više od 90 odsto analitičara koje prati Bloomberg preporučuje kupovinu akcija te kompanije, a maksimalna prosječna cijena analitičara ukazuje na rast od oko sedam odsto u odnosu na trenutne nivoe.